Diyetisyen Gizem Gençyürek arpa çayının diş, kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve mide başta olmak üzere birçok organ üzerinde koruyucu etkisi bulunduğunu belirtti.
Gençyürek ''İyi bir antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlılık etkilerine karşı savaşçıdır. Diş sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Mide bulantısına iyi gelir. Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Lif, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin içeriğe sahip arpanın çözünmez lif içeriği yüksek olduğundan kolesterol düşürücü etkisi var'' ifadelerini kullandı.
Arpa çayını çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların tüketmemesi gerektiğini hatırlatan Gençyürek, "Arpa çayı akciğerler, karaciğer ve böbrek dostudur. İçerdiği zengin minerallerle kanı temizler. Arpa çayı doğru ve kontrollü kullanılırsa kalp-damar hastalıklarına ve koroner kalp rahatsızlıklarına olumlu etki sağlar" şeklinde konuştu.
Günde 2 bardak arpa çayı içmek o hastalığa duvar örüyor!
Arpa çayının zengin lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek şişkinlik problemine karşı etkili olduğunu aktaran Gençyürek, sözlerini şöyle tamamladı: "Arpa çayı, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler, tokluk hissi vererek özellikle ana öğünlerde kontrollü yemek yemeyi sağlar. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Ancak her şeyde olduğu gibi sağlıklı ürünlerin de fazlası vücutta ters etki yapmaktadır. Günde en fazla 2 bardak tüketilmelidir"
Arpa çayının içerdiği zengin mineraller ile kanı temizlediğini dile getiren Medipol Pendik Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Gençyürek şunları söyledi;
- Vücudu toksinlerden temizleyen arpa çayı, böbrek, karaciğer ve akciğer dostu.
- Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
- Alkali bir yapıda olmasıyla sindirimi ve hazmı kolaylaştırır.
- İyi bir antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlılık etkilerine karşı savaşçıdır.
- Diş sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır.
- Mide bulantısına iyi gelir.
- Lif, magnezyum ve B vitaminleri (B 12 hariç) açısından zengin içeriğe sahip arpanın çözünmez lif içeriği yüksek olduğundan kolesterol düşürücü etkisi var.
- Arpa çayı doğru ve kontrollü kullanılırsa kalp damar hastalıklarına ve koroner kalp rahatsızlıklarına olumlu etki sağlar.
Tüketilen tahıl ürünlerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Gençyürek, ''Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç gibi ürünler oldukları gibi tüketilebildikleri gibi işlenerek un, yağ, kepek, nişasta olarak da kullanılabilir. Beyaz pirinç gibi lifinden arındırılan ve basite indirgenen tahıl ürünleri ise hem kan şekeri düzeyi hem de koroner kalp rahatsızlıkları için bir risk faktörü oluşturabiliyor. Bu nedenle tahıl ürünlerini de kendi içerisinde amaca uygun kullanmak sağlığın korunması açısından önemli bir noktadır'' bilgisini verdi.
Diyabet hastaları rafine tahıldan uzak durmalı!
Rafine tahıl ürünlerini diyabet hastalarının tüketmemelerini hatırlatan Gençyürek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Yulaf ezmesi ve kahverengi pirinç kepekli tahıllara örnektir. Tahıllar tam tahıllar ve rafine tahıllar olmak üzere ikiye ayrılır. Tam tahıl ürünleri çekirdek ve endosperm kısmı içeriği sebebiyle kan şekeri seviyelerini daha yavaş yükselten tahıl ürünleridir. Rafine tahıl ürünleri ise aslında hem kilo kontrolünde hem de diyabet hastalığı veya insülin direnci olan kişilerde tüketilmesini pek istemediğimiz, kepek ve tohum kısımları arındırılmış olan ve kan şekeri seviyelerini hızlı yükseltme potansiyeli olan tahıl ürünlerindendir ve beyaz pirinç rafine tahıl ürününe örnektir.''