Bugünlerde armatörlük mesleği hakkında sıklıkla araştırmalara yapılıyor. Armatörlüğün ne anlama geldiği, kime dendiğini merak eden birçok kişi aynı zamanda bu meslek hakkında pek çok detayı da sorguluyor. Armatör olmayı düşünenler ise nasıl armatör olunacağı hakkındaki detayları merak ediyor. Peki, armatör nedir, kime denir? Nasıl armatör olunur? Armatör kazançları ne kadardır? İşte detaylar...
Armatör nedir, kime denir?
Ticari gemisi olan veya ticari gemi işletmecisi olan kişilere armatör, halk arasında ise deniz ticareti yapan iş insanı adı verilmektedir. Dünyanın en büyük ticaret ağları arasında yer alan deniz ticareti, ülkeler arası birçok farklı eşya taşımaktadır. Bu yüzden bu sektörün geleceği parlak olmakla beraber geliri de bir o kadar yüksektir. Aynı zamanda dünyanın dörtte üçü su olunca armatör mesleği gerçekten en çok kazandıran ve en çok tercih edilen meslekler arasında neredeyse başı çekmektedir.
Deniz ticareti, denizler tükenmedikçe süreceğinden dolayı bu sektörün iflasın eşiğine gelmesi mümkün bile değildir. Armatörler, birçok mal ve eşyayı çalışanları yardımıyla konteynırlara yükleyerek ticaret gemisine hepsinin düzgün ve sıralı olacak bir şekilde yerleştirir. Hangi ülkeye neyin gideceğini, nelerin olacağını önceden düşünerek hesaplamalar yapılır ve not edilir. Sonrasında ise yola çıkılarak sipariş aldığı yerlere ya da satış yaptığı yerlere getirilerek konteynırların içerisindeki eşyalar teslim edilir. Armatörün ise bu noktada sadece takip yapması yeterlidir. Çünkü gemi ve gemi ticareti onundur ve bu durumu takip etmesi kişi için yeterli olacaktır.
Nasıl armatör olunur?
Armatör olma ve bu mesleği icra etmek için büyük ölçüde maddi bir güce ihtiyaç vardır. Bunun nedeni ise ticaret yapılacak olan geminin büyüklüğü kapasitesi ne kadar yüksek olursa o kadar fazla iş ve para yapacağı anlamına gelmesidir. Bu meslekte başarılı olunabilmesi için kişinin sürekli bir araştırma içinde ve girişken olması şarttır. Bu noktada alacağı ticari gemiyi de her detayına bakarak araştırmalıdır. Bunun yanında sermaye gerektiren bu meslekte mutlaka bir uzmana danışılmalı ve birçok konu hakkında bilgi ve yardım alınmalıdır. Bu önemli bir konudur çünkü bir uzmana danışılmaması durumunda en basit hata bile büyük bir soruna dönüşerek kişiyi büyükçe bir zarara sokabilir.
Armatör olunabilmesi için herhangi bir diploma veya sertifikaya gerek yoktur. Bu mesleğin yapılabilmesi için büyük ölçüde sermayenin olması yeterlidir. Ticari gemi alma ve sahip olma şartlarının karşılanması durumunda karşılaşılabilecek pek bir sorun bulunmamaktadır.
Armatörler ne kadar kazanır?
Armatörlükte en önemli detay gemidir. Gemiyle yapılan bir iş olduğunda dolayı en önemli parçada gemi ve taşıma kapasitesidir. Ayrıca diğer önemli olan noktalar ise uluslararası anlaşmalar, gümrük kanunları, ithalat ve ihracat gibi alanlarıdır. Bunlar hakkında detaylıca araştırmalar yapılmalı ve plan oluşturulmalıdır. Yatırımı yüksek olduğu kadar getirisinin de yüksek olduğu armatörlüğün zararları da olabilir. Bunun önlenebilmesi için de uluslararası anlaşmalara ve gümrük yasalarına uymak, düzen ve nizam çerçevesinde işi en iyi şekilde yapmak yeterli olacaktır.
Zamanla işinizi büyütebilir belki de 1 sene içerisinde 1 ya da 2 tane daha gemi sahibi olabilirisiniz. Armatör kazançları gemi sayısı ve yük kapasitesine göre değişiklik gösterir. Bazı armatörler günlük ufak bir maliyetle 5 bin Dolar kazanabilirken bazıları içinse bu durum (büyük armatörler) 40 milyon Doları bulmaktadır. Armatörlükten elde edilen kazanç tamamıyla kişinin gemi sayısına ve gemilerinin kapasitelerine bağlıdır.