Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen sene Haziran ayında kararlaştırdığı, biyodizelin motorinle harmanlanması oranına zorunlu taban getirilmesi uygulaması 2018 ile beraber uygulamaya sokuldu.
Düzenlemeyle ithal veya rafinericiden sağlanan motorine en az binde 5 yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biyodizel katılacak. Bu şekilde akaryakıt piyasasında satılan her 200 litre motorinde en az 1 litre biyodizel yer aşacak.
Türkiye'de toplam akaryakıt satışlarının ortalama yüzde 84'ü motorin türlerinden meydana geliyor. Söz konusu satış miktarına uygulanacak binde 5'lik biodizel harmanlanmasıyla 2018'de yıllık ortalama 115 bin ton biodizel üretilmesi düşünülüyor.
Türkiye'de biyodizel lisansı sahibi 12 şirket mevcut. Bu şirketlerin üretim kapasitesinin senelik 240 bin tonun üzerinde olduğu öngörülüyor.
Biyodizel, aspir ve kanola gibi bitkilerden sağlanan yağlar ile kullanılmış bitkisel yağlardan üretiliyor. Kendi başına da dizel araçlarda akaryakıt olarak kullanılabilen biodizel, özellikle motorin ile çeşitli oranlarda harmanlanarak kullanılıyor. Avrupa Birliği'nin 2020 yenilenebilir enerji hedeflerinde, ulaşımda kullanılan enerjinin yüzde 10'unun yenilenebilir kaynaklardan karşılanması planlanıyor.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı doğru kaydırın.