Araç Alırken Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Önceden emniyet müdürlüklerinde gerçekleştirilen araç plaka değişikliği ile birlikte araç ruhsat işlemleri 6 Ocak 2017 yılında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye Noterler Birliği tarafından gerçekleştirilmeye başlandı.

25.07.2020-16:25 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-16:24) Araç Alırken Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

İkinci el araç satın alınması halinde alıcı aracın plakasının değişmesi işlemlerini de yapabilir. Plaka değiştirme işlemleri için gerekli şartları yerine getiren ve tüm belgelerini hazırlayan herkes plaka değişiklik işlemlerini yapabilir. Noterde gerçekleşen satış ve devir işlemleri sırasında plaka değişikliği isteğinin notere bildirilmesi ve eski plakanın da notere teslim edilmesi gerekir. Noterde ki satış ve devir işlemleri ile birlikte plaka değiştirme işlemleri de tamamlanır. Ardından yapılması gereken şoförler odasına giderek buradan yeni plakanın bastırılmasıdır.

Plaka Değişikliği İçin Aranan Şartlar Nedir?

İkinci el araç alırken plaka değişikliği nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce hangi şartlarda plaka değişikliğinin yapıldığına bakmak gerekir. İkinci el otomobil satın almak ya da başka bir şehirde yaşamaya başlamak nedenleri plaka değişikliğinde aranan ilk şarttır. Plaka değişiklik işlemlerinde bunu ancak araç sahibi ya da kendisine vekil olarak seçtiği kişi gerçekleştirebilir, aracın motorlu taşıtlar vergi borcunun bulunmaması gerekir ve aracın tüm muayenelerinin tamamlanmış olması şartı aranır, bu şartların yerine getirilmesi ile plaka değişim işlemleri gerçekleşir. Motorlu taşıtlar vergi borcunu öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet adresinden yararlanılır, aracın muayenesinin geçerliliğini ise yetkili muayene kuruluşu TÜVTÜRK’ün resmi internet adresinden öğrenmek mümkün.

Plaka Değişikliğinde Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

İkinci el araç alırken plaka değişikliği nasıl yapılır, araç alımlarında alıcı plaka değişikliği isteğinde bulunması halinde tamamlanması gereken evrakları eksiksiz hazır etmelidir. Bu evraklar üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarasının yazılı olduğu bir geçerli kimlik belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi,  aracın eski döneme ait trafik belgeleri ile plakaları, noterden satışı ya da geçici tescil belgesinin hem aslı hem de fotokopisi, şoförler odası tarafından verilen araç nakil dosyasıdır.

Plaka Yenileme Nedir?

Plaka yenileme ile plaka değiştirme işlemleri farklıdır, aracın plakasının hasar görmesi ya da kaybolması halinde plaka yenileme işlemi yapılır bu var olan plaka numarası üzerinde gerçekleşen bir işlemdir, plaka ya da plaka bilgileri değişmez. Noterden yapılan yenileme işlemlerinin sonunda şoförler odasında yeni plaka bastırılır, bu işlem için aracın eski plakaları, ruhsatı ile ruhsat fotokopisi ve nüfus cüzdan fotokopisi yeterlidir. Yasal olmayan yoldan basılan plakalar, üzerinde vida bulunan ya da hasarlı plakalar ile damgasız plakalar ağır kusurlu sayılır bunların olması halinde ceza ödememek için beklemeden plaka yenilemesinin yapılması gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal