Suudi Arabistan'da, kadınlara ilişkin pek çok medeni ve sosyal açılım kapsayan bir kararname açıklandı.
Arabistan bildiğiniz üzere şeriat ile yönetilen bir ülke. Bundan dolayı ülkede kadınların sahip olduğu haklar oldukça kısıtlıydı. Öyle ki ülkemizde normal ve sıradan gördüğümüz sıradan şeyler bile Arabistan'da yaşayan kadınlar için oldukça önem arz etmekteydi.
Arabistan'da yaşayan kadınlar bu duruma sık sık içerlense de mevcut durumu değiştirmek için ellerinden bir şey gelmiyordu. Fakat globalleşen dünyada ülkeler arası sınırlar daha esnek bir hale geldi.
Ülkelerde yaşayan insanlar gerek internet, gerekse sosyal medya vasıtasıyla dış dünyayla daha kolay iletişim kurmaya başladılar. Arabistan'da yaşayan kadınlar, seslerini insan hakları olarak çok daha rahat bir şekilde dünyaya duyurdular. Bu durumda baskılara daha fazla dayanamayan Arabistan Kralı ve hükümeti geri adım atmak zorunda kaldı. Ve böylece kadınlara yavaş yavaş yeni haklar tanımaya başlayarak kadınlara sosyal hayatta daha çok yer verilmeye başladı.
Prens Selman'ın ABD'yle ilişkilerini iyileştirmek için yaptığı revizyonlar sonucunda kadınlara pek çok hak tanıdı. Duyurulan kraliyet kararnamesine göre, 21 yaşına giren kadınlar pasaport başvurusu da yapabilecek.
Daha önce yürütülen uygulamada kadınlar yanlarında erkek refakati olması koşuluyla pasaport alabiliyordu. Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın idaresinde bildirilen açılımlar, pek çok medeni ve sosyal meselede daha cinsiyet eşitliği yaklaşımını benimsiyor.
Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın kararnamesine göre kadınların iş hayatına katılımı ile ilgili de açılımlar içeriyor. Buna göre, bütün vatandaşların, cinsiyet, fiziksel engel ya da yaş ayrımı olmadan çalışma yaşamında eşit olduğu ifade ediliyor.
İşte Arabistan hükümetinin kadınlara tanıdığı haklar;