Vücudumuz için doğru ve sağlıklı yağları tüketmek genel sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Çünkü sağlıklı yağlar kilo vermeye, öğünlerinizi daha sağlıklı hale getirmeye ve uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur. Sizin için öğünlerinize ekleyebileceğiniz sağlıklı yağların neler olduğunu bir araya getirdik. İşte detaylar…
KURUYEMİŞ
Kuruyemişler yalnızca sağlıklı yağlar açısından zengin değildir, ayrıca bitki bazlı önemli bir protein kaynağıdır. Bunun yanı sıra E vitamini ve magnezyum açısından da önemli bir kaynaktır.
Yapılan araştırmalar, düzenli olarak kuruyemiş tüketilmesinin obezite ve kalp hastalığı gelişime riskini azalttığını ortaya koymuştur. En fazla tüketilmesi gereken kuru yemişler ise ceviz, badem ve macadamia fıstığıdır.
ZEYTİNYAĞI
Birçok kişi zeytinyağının yoğun tadından hoşlanmıyor. Fakat zeytinyağı sağlık açısından önemli bir kaynaktır.
Hem yemek pişirirken hem de sos olarak kullanılabilecek olan zeytinyağı, Omega-3 ve antioksidan açısından zengindir. Bu güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu gösterir.
AVOKADO
Son günlerde popüler yiyeceklerden biri haline gelen avokado, harika bir sağlıklı yağ kaynağıdır. Aynı zamanda lif bakımından da oldukça zengindir.
Yapılan araştırmalar, avokadonun kolesterol üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Bundan dolayı mutlaka öğünlere eklenmesi önerilir.
BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolata, sağlıklı yağların yanı sıra potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Yapılan bazı araştırmalara göre düzenli olarak bitter çikolata tüketmek, kalp sağlığının korunmasında etkili.
TOFU
Tofu peyniri, sağlık açısından harika bir yağ kaynağı ve sodyum oranı düşük olan bitki bazlı bir proteindir. Aynı zamanda günlük kalsiyum ihtiyacınızın yaklaşık dörtte birinin karşılanmasın sağlar.
Tofu, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir. Dışarıdan satın almak yerine evde kolayca kendinizde yapabilirsiniz.
YAĞLI BALIKLAR
Somon, alabalık, uskumru ve sardalya gibi balıklar sağlıklı yağlar açısından hem zengin hem de lezzetlidir. Aynı zamanda Omega-3 yağ asitleri ve protein açısından da önemli bir kaynaktır.
Araştırma sonuçları, düzenli olarak yağlı balık tüketen kişilerin kalp hastalığı ve depresyon riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.