APP Plaka nedir, neden yasak? APP plaka takma cezası ne kadar?

Günümüzde gençlerin çokça tercih ettiği APP bir plaka türüdür. Görüntü itibariyle daha dikkat çekici olan APP türü plakaların yasaklandığı konuşuluyor. Bunun üzerine ise APP plakaya sahip olanlar ya da APP plaka sahibi olmak isteyenler ‘APP plaka nedir, neden yasak? APP Plaka takma cezası nedir?’ gibi sorulara yanıt arıyor. İşte detaylar...

08.05.2022-21:50 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-21:50) APP Plaka nedir, neden yasak? APP plaka takma cezası ne kadar?

APP plaka, özellikle gençler tarafından günümüzde sıkça tercih edilen plaka türleri arasında yer alıyor. Normal plakalara göre çak daha güzel görünen ve dikkat çeken bir yapıya sahiptir. Fakat APP plaka sahibi olmak isteyenler ve olanlar hakkında çıkan haberler üzerine APP plakanın yasak olup olmadığı, cezasının ne kadar olduğu araştırılmaya başlandı.

Genellikle APP plakalar, oto sanayiciler ve reklamcılar tarafından tasarlanıp basılmaktadır. Bu plakalar, araç sahiplerinin istediği şekilde de yapılabilmektedir.

APP plaka nedir?

APP Plaka, Amerikan Pres anlamına gelmektedir. Kısacası standart dışı plaka olarak tanımlanabilir. Arabasına standardın dışında değişik bir görünüm vermek isteyenlerin genellikle tercih ettiği bir plaka türüdür. Kişi, kendi isteği doğrultusunda bu plakada renkleri, yazı tiplerini ve boyutlarını değiştirilebilmektedir. Fakat bu tarz plakaların kullanımı yasaklanmıştır ve cezası vardır. Kullanan kişilere para cezası kesilmektedir. Bundan dolayı standart olarak tanımlanan plakaları kullanmak daha iyidir.

APP plaka yasak mı?

APP plaka her ne kadar birçok kişi tarafından tercih edilip sevilse de Emniyet Müdürlüğünce yasaklanmıştır. APP plaka türü 2010’da kullanılmaya başlasa da 6047 sayılı kanuna gereğince göre yasaklanmıştır. Yasaklanmasına rağmen APP plaka türünü kullananlara ise 427 TL para cezası verilmektedir. Fakat bu ödeme miktarı, peşin olarak ödeyecekler için geçerlidir. Eğer ödeme işlemi ertelenirse miktar 876 TL’ye çıkar. Cezanızın yükselmesini istemiyorsanız APP plaka yüzünden almış olduğunuz para cezasını bir hafta içerisinde ödemeniz gerekmektedir.

Bu tür plakaların yasaklanmasının ardından çoğu kişi böyle bir plaka sahibi olmak istiyorsa sosyal medya üzerinden bu plakalara ulaşabiliyor. Ortalama olarak 90 TL’ye yaptırılabilen bu plakalar, çevirmelerde veya muayenelerde anlaşılmaktadır.

APP plaka yasak mı

Plakalar nasıl olmalıdır?

Yapılan araştırmalar sonucunda, TÜVTÜRK’te farklı olan plakaların muayeneden geçemeyeceğini ortaya çıkarmıştır. Peki plakalar nasıl olmalıdır?

-   Plakada TR ibaresi bulunmalıdır.

-   Plakada mühür bulunmalıdır.

-   Plakada olan TR ibaresi beyaz renkte olmalıdır. Zemini ise mavi renkte olmalıdır.

-   Plakada ay yıldızlı bir ibare olmalıdır.

-   Belirlenen yazı karakterlerine ve boyutlarına uygu olması gerekmektedir.

-   Plakanın altında dalgalı şeritlerin olması gerekmektedir.

-   Plakalar genel olarak zemin beyaz, üzerindeki yazılar siyah renkte olmaktadır. Fakat bazı özel plakalar bu durumun dışındadır.

Yukarıda sıralanan plakalar muayeneden hiçbir problemle karşı karşıya kalmadan geçmektedir. TÜVTÜRK muayenesinden geçemeyen araçlar ise şu şekilde sıralanabilir:

-   Plakaların üzerinde kesinlikle kaplama, folyo ya da farklı bir cisimlerin olmaması gerekmektedir.

-   Plakaların üzerinde cam kaplama olmamalıdır. Bu şekilde araçlar muayeneden geçemez.

-   Plakaların üzerinde cıva, vida ya da farklı ürünler plakaların okunmasını güçleştiriyorsa, kullanılmaması gerekmektedir.

-   Plakanın kenarları çizilirse, şekli herhangi bir şekilde değiştirilirse muayeneden hiçbir şekilde geçemez.

-   Plakaların üzerindeki boyaların, boyaların kalıntısı, aşınmalar ve yazıların okunmasını engelleyen bükülmeler, çöküklükler yüzünden araçlar muayeneden geçemez.

APP plaka nereden bastırılır, yenilemesi nasıl yapılır?

Plakanızı yenilemek istiyorsanız bunun için randevu almanıza gerek yoktur. Direkt size en yakın olan notere giderek plaka yenileme işlemlerinize başlayabiliyorsunuz. Plaka yenileme işlemi için bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

-   Yenileme işleminin yapılması için araçların yasal temsilcilerinin bulunması gerekmektedir.

-   Araç muayenesinden geçmemiş olması son derece önemlidir. Muayene süreci geçen araçların ilk olarak muayenesi tamamlanması gerekmektedir.

-   Başvuruda bulunmak isteyenlerin dilekçe hazırlaması gerekmektedir.

-   Gerekli olan işlemlerin tamamlanmasının ardından resmi plaka basım merkezine gidilebilir. Fakat merkeze gidilirken noterden almış olduğunuz plaka basım belgesini de yanınızda bulundurmalısınız. Aksi halde işlerinizde aksaklıklar yaşayabilirsiniz.

-   Yenileme ücretinin de yatırılması gerekmektedir. Ücretin yatırılmasının ardından yaklaşık olarak 15 dakika sonra işlem tamamlanacaktır. İşlemlerin gerçekleşebilmesi için ayrıca Tescil Şube’ye gitmeye gerek yoktur. İşlemler artık plaka basım merkezince yapılmaktadır.

Arka ve ön plaka için 42 TL olarak belirtilmektedir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal