İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve Antikacılar ve Sahaflar Derneği işbirliğiyle bu yıl 5.’si gerçekleşen “Antika ve Nostalji Festivali”, 17 Mart'a kadar İstanbul Deniz Müzesi’nde meraklılarını bekliyor.
Antika ve Nostalji Festivali’nde bu yıl Beşiktaş, Beyoğlu, Ortaköy, Üsküdar ve Kadıköy’den 25 köklü antikacı bir araya geldi. Antika meraklıları 19. yüzyılda Osmanlı’da ve Avrupa’da kullanılan tespih, saat, fincan takımı gibi nadide eserlerden; 1950-70 yıllarına tarihlenen gramofon ve taş plak gibi nostaljik ürünlere ulaşabiliyorlar.
Bu yılki festivalin dikkat çekici eserlerinden bazıları şunlar:
Padişah ile vezirlerin gün sonu istişarelerinde kullandıkları taht, meraklıları için festival alanında sergileniyor. 1700'lü yıllara ait olan bu görkemli eser, yaklaşık 100 cm yüksekliğinde ve saray işçiliğinin nadide örneklerinden biri.
Festival alanında sergilenen Osmanlı Sarayı’ndan bir başka parça ise; eşsiz bir işçiliğe sahip ikram tepsisi ve sedef kakmalı sehpa. Tepsi ve sehpa bundan tam 130 yıl önce saray misafirlerinin ağırlanmasında kullanılıyormuş.
Uzun Yolculuklardan Sağlam Çıkmayı Başaran Porselenler festivalde Avrupa pazarı için üretilmiş parçalarla da karşılaşmak mümkün. 1890'lı yıllarda üretilmiş, kusursuz işçiliğe ve zarafete sahip fincan bunlardan biri. Fragonard desenli bu fincan, türünün son örneklerinden olması açısından koleksiyonerlere hitap ediyor.
Avrupa yolculuğu sonrası ülkemize ulaşmış kıymetli eserlerden bir diğeri olan; el işçiliği ile yapılmış, sanat eseri niteliğindeki biblo. Müzisyen bir ailenin sanatlarını icra edişlerini ele alan bu biblo da alanda görülebilecek eserlerden, 1920'li yıllardan bugüne ilk günkü güzelliğini koruyarak gelmiş.
Festival, 17 Mart'a kadar İstanbul Deniz Müzesi fuaye salonunda, 10.00’dan 21.00’e kadar ziyaretçilere açık olacak. Festival alanına girişler ise ücretsiz.