Antik çağlardan günümüze kadar gelen bu yöntem, boğaz ağrısı, öksürük ve vücut direncini artırma konusunda bilimsel olarak da kanıtladı.
İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırma, bir kaşık balın piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden çok daha faydalı olduğunu kanıtladı.
İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRIYOR, ÖKSÜRÜĞÜ YÜZDE 50 AZALTIYOR
Araştırmacılar, balın etkisi üzerine önceden yapılan 14 çalışmadan da faydalanarak arıların ürettiği bu mucizenin üst solunum yolu hastalıklarına (ÜSYE) karşı antibiyotik, antihistamin ve ağrı kesicilerden ortalama olarak yüzde 36 daha fazla etkili olduğunu kanıtladı. Bunun yanı sıra, balın iyileşme sürecini kimi durumlarda iki güne düşürdüğünü ve öksürüğü yüzde 50’i azalttığı ifade edildi.
British Medical Journal'da yayımlanan çalışmada, ‘Bal, kombine semptom skorunda, öksürük sıklığında ve öksürük şiddetinde önemli ölçüde azalma ile ilişkilendirildi’ ifadelerine yer verildi.
ANTİBİYOTİK DİRENCİNİ ÖNLEMEYE YARDIMCI
Bunların yanı sıra, araştırmacılar balın ucuz ve kolay ulaşılabilen ve neredeyse hiçbir yan etkisi bulunmayan bir besin olduğunu aktardı. Çalışmanın yazarları, üst solunum yolu hastalıkları için bal tüketmenin, aşırı antibiyotik tüketimini azaltabileceğini ve bu durumun da antimikrobiyal direnç krizi (yoğun abtibiyotik kullanımı nedeniyle virüs ve bakterilerin gelişerek ilaçlara direnç göstermesi) sorununa çözüm getirebileceğini açıkladı.