Yaklaşık 100 yıldır hayatımızda olan antibiyotikler ilk olarak 1928 yılında kullanılmaya başlandı. Vücutta oluşan enfeksiyonla mücadele etmek için üretilen antibiyotiğin faydaları yadsınamaz. Fakat uzun bir zamandır hayatımızda olan ve hasta olanların kullandığı antibiyotiğin yararı kadar zararı da var. İnsanlar ise antibiyotiğin yaratabileceği yan etkiler konusunda arama motorları üzerinden araştırmalarını sürdürüyor.
Antibiyotik yan etkileri nelerdir?
Bastyr Üniversitesi Doğal Sağlık Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre antibiyotik alan insanların 3’te 1’inde ishal sorunu meydana geliyor. İshal olmanın temel nedeni olarak ise antibiyotiklerin yararlı veya zararlı fark etmeksizin bütün bakterileri öldürmesi gösteriliyor. Zararlıların yanında yararlı bakterilerin de ölmesi sebebiyle bağırsak sorunları başta olmak üzere vücudun bir çok bölgesinde sorunlar meydana geliyor.
Eğer antibiyotik kullanımı sonrası yaşanan ishal sorunu aşırı uzun sürerse bu durumun doktora bildirilmesi gerekiyor. Doktor kullanılan antibiyotiği uygun bir antibiyotik ile değiştirerek yaşanan sorunu telafi edecektir. Doğal olarak ishal tedavisi uygulamak isteyenler ise günde en az iki defa yoğurt yemelidir. Yoğurt en az antibiyotikler kadar ishal düşmanıdır ve yan etkileri antibiyotiğe göre çok daha azdır.
Uzmanlar ishal sorunu yaşayan kişilerin kola, gazoz gibi gazlı içeceklerden, bira, şarap gibi alkollü içeceklerden ve çay ile kahveden de uzak durmalarını öneriyor. İshalin en önemli tedavi yöntemi mideye ve bağırsağa iyileşmesi için fırsat ve süre tanımaktır. Aşırı yemek yemekten bu kapsamda kaçınmalısınız.
Muz, elma püresi, tost ekmeği gibi besinlerin yanında yağ ve tuz bulunmayan pirinç yemek de antibiyotik nedeniyle ortaya çıkan ishal sorunun geçmesine yardımı olacaktır. İshalin tedavisinde en çok etkisi olan yöntemlerden birisi ise probiyotik içerikli ürünlerin tüketimidir. Uzmanlar da yaptıkları araştırmalarla ishal yaşayan kişilerin probiyotik bulunan besinleri yemelerini tavsiye ediyor.