Son yıllarda giderek artan Anti HSB virüsü, yani toplumda bilinen adıyla hepatit A ve hepatit B virüsü, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit etmekte. Peki Anti HSB nedir? Anti HBS kaç olmalıdır? Anti HSB pozitif yüksekliği, Anti HSB negatif ve hepatit B tedavisi nedir? Gibi çok aratılan soruların detaylarını sizler için araştırdık.
ÇOK MERAK EDİLEN ANTİ HBS NEDİR?
Anti HBS, Hepatit B enfeksiyonunun takibinde kullanılan bir testtir. Anti HBS testi bu virüsün vücuttan atılıp atılmadığının ve kişinin yaşamında etkili olacak bağışıklığı gösterir. Özellikle karaciğer nakli olan kişilerde bu hastalığın tekrarlanmaması için Anti HBS testi istenir. Ayrıca immünglobulin tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir.
Ayrıca Anti HBS testinde Hepatit B hastalığının aşısını yaptıranlardaki bağışıklığın sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Yapılan aşıların tutup tutmadığına ve kişilerin eskiden bu hastalığı geçirip geçirmediğine bakılır.
ANTİ HBS NEDEN YAPILIR?
Bir kişinin Hepatit B hastası olduğundan şüphe edilmesi durumunda Anti HBS testi istenir. Kişinin hepatit B virüsüne karşı, enfeksiyon ya da aşılama yoluyla kazanılmış bir bağışıklığının bulunup bulunmadığını gösteren testtir. Bu test, virüsün bağışıklığını kontrol etmek için kullanılır.
ANTİ HBS KAÇ OLMALI?
Bu testin genellikle aşı yapılan ya da yapılmayan kişilerde farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir.Aşı yapılmayanlarda Anti HBS testi < 5 MLU/ml ise sonuç negatiftir. Aşı yapılmış kişilerde ise Anti HBS testi ≥12 MLU/ml ise sonuç pozitif demektir.
Anti HBS testinin pozitif çıkması testi yaptıran kişilerin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığı olduğunu ifade eder. Anti HBS testinin negatif çıkması ise testi yaptıran kişilerin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığının olmadığını gösterir.
ANTİ HSB TEDAVİSİ
Hastalık ilk teşhisinde virüs henüz yeni olduğu için virüsün sınırlandırılmaya yönelik bir tedavi uygulanır. Ancak bu durum Hepatit B aşısı ile kontrol altına alınmaktadır. Fakat ilerleyen hastalıklarda karaciğer iflas edebileceğinden, meydana gelen enfeksiyondan dolayı siroz ya da kanser gibi vakaların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Karaciğer iltihaplanması çok erken yaşlarda görülmeye başlanabilir. Bu hastalığın tetikleyeni ise Hepatit B vücutta kendi kendini temizleyememesi. Bu durumda ilaçlı tedavi yöntemine başvurulur.
Tedavi süresince kan değerleri sürekli gözlem altındadır. Virüsün vücutta imha edilmiş olması hastalığın tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden sıkı bir takip ve kontrol yapılmalıdır. Çok uzun süre sonra ortaya çıkan Hepatit B virüsüne karşı vücudun kendi geliştirdiği bağışıklık sistemi virüs ile savaşarak hastalığın iyileşmesi sağlanabilir.