Antalya Müzesi Gezisi

I Dünya Savaşı'nın sonunda Antalya İtalyanlar tarafından işgal edildikten sonra bazı İtalyan arkeologlar tarafından bölgede arkeolojik kazılar yapılmıştır. Ele geçirilen arkeolojik eserler İtalyan Konsolosluğu’na taşınır.

22.06.2020-13:08 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-13:06) Antalya Müzesi Gezisi

Müze 1922 yılında Alaaddin Camii’nde, 1937 yılında ise Yivli Camii’nde sergilenmeye başlanmıştır. Bugünkü binasına taşınması 1972 yılında gerçekleşmiştir. 1982 ve 1985 yılları arasında tadilat sebebiyle kapalı kalmıştır.

Tarihe ayna tutan bu müzeyi gezmek için mutlaka bir gününüzü Antalya Müzesi gezisi için ayırmalısınız. İçerisinde çok fazla sayıda tarihi eser barındırmaktadır.

Antalya Müzesi Yapısı

Büyüklüğü 7000 metrekaredir. Antalya Müzesi içerisinde toplamda 53 bin eser bulunmaktadır. Bunlardan 3000 tanesi arkeolojik eser niteliğindedir. Halen Antalya'da yapılan kazılar sonucunda müzeye yeni eserler kazandırılmaya devam edilmektedir. Müzede 13 teşhir salonu bir çocuk bölümü ve açık hava galerileri bulunmaktadır. Eserler çoğunlukla kronolojik sıraya göre dizilmiştir.

Antalya Müzesi Bölümleri

Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu

Bu salonda jeolojik zamanlara ait çeşitli fosiller yer almakta. Karain mağarasında bulunmuş çeşitli yontu çakıllar, el baltaları ve kemikten yapılmış aletler gibi eserler sergilenmektedir. Sergilenen eserlerin çoğu mezarlardan bulunmuştur. Müzede içerisinde mühürler, fırça sapları, ölü hediyeleri ile birlikte küp mezarlar sergilenmektedir.

Küçük Eserler Salonu I

Burada sergilenen eserlerin çoğu milattan önce 12 yüzyıl ile milattan önce 3 yüzyıl arasında üretilmiştir. Çeşitli seramik çalışmaları, vazolar, makyaj malzemeleri ve takılar sergilenmektedir.

Küçük Eserler Salonu II

Bu salonda milattan önce 4 yüzyıl ile milattan önce 6 yüzyıl arasında üretilmiş olan eserler sergileniyor. Burada Mısır kraliçesi Benerike'ye sunulan vazo, Athena kabartmalı gümüş tabak, önemli kişilere ait bronz heykeller görebilirsiniz. Aynı zamanda antik Batı gemilerinden çıkarılan eşyalar da bu salonda sergileniyor.

Tanrılar Salonu

Antalya Müzesi gezisi yapmaya karar verdiyseniz bu salon oldukça ilginizi çekecektir. Zeus, Athena, Artemis, Hermes, Aphrodite, İsis, Serapis gibi tanrıların heykelleri bulunuyor. Bu heykel örnekleri Perge kazılarında bulunmuştur.

İmparatorlar Salonu

Buradaki heykeller de Perge kazılarında bulunmuştur. Heykeller Roma heykeltıraşlığını temsil etmektedir. İmparatorlar salonunda bulunan “dansöz” heykeli müzenin sembolü haline gelmiştir.

Mezar Kültleri Salonu

Antalya Müzesi gezisi içinde size en çok şaşırtacak ne tatmin edecek tam onlardan bir tanesi de mezar kültleri salonu.

Salonda iki grup lahit bulunuyor. Bir tanesinin kapında kadın ve erkek uzanmış olarak motif edilmiş.

Lahitlerin ikinci grubunda iki tane Herakles lahdi bulunuyor. Herakles lahdi Perge'de yapılan kaçak kazılarla elde edilmiştir. 7 parçası yurt dışına kaçırılmaya çalışılmıştır. Daha sonra lahdin kapak ve taban kısımları Antalya Müzesi tarafından bölgede yapılan kazılarda ele geçirilmiş fakat eksik parçaları oldu fark edilmiştir. Daha sonra bu parçalar Amerika'daki Paul Getty Müzesi'nde bulunmuştur. Profesör ale inan'ın mücadeleleri sonucunda 1980 yılında Antalya Müzesi'ne getirtilmiştir. Kalan eksik parçalar da 1997 yılında bulunmuş ve müzeye teslim edilmiştir.

Bunların haricinde müzede mozaik ve ikonalar salonu, sikke salonu, Etnografya salonları ve çocuk bölümü bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal