Ortalama olarak 21 ila 35 günde bir olan regl kanamaları olağan olarak kabul edilmektedir. Normal regl kanaması ise 2 ila 7 gün arasındadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Ersan anormal regl kanamaları hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Op. Dr. Fatma Ersan, ''Rahmin yapısal anormalliklerine bağlı olabilir. Diğer sebepler dış gebelik ve düşük tehdidi gibi erken gebelik problemleri ve kanama-pıhtılaşma bozukluklarıdır. Rahim ağzı ve vajinanın iyi huylu ya da kötü huylu oluşumları, rahim iç tabakasının kronik iltihabı, rahim iç tabakasında yapışıklıklar ve rahim içi araçlar da diğer anormal kanama sebepleri arasında sayılabilir. Doğum kontrol hapları, diyabet, karaciğer, böbrek, tiroid bezi ve böbrek üstü bezi hastalıkları ve kronik hastalıkları da sayabiliriz. Fiziksel veya duygusal stres ve vücut ağırlığında ciddi değişiklikler hipofiz bezinden FSH ve LH salınımını etkileyerek ve yumurtlamayı engelleyerek anormal rahim kanamalarına sebep olabilirler '' diye belirtti.
Anormal rahim kanamalarında tanı yöntemlerine de değinen Ersan, ''Detaylı bir fizik muayene ve kan sayımı yapılması sonrası doktorunuz rahimin herhangi bir yapısal anormalliğini tespit etmek için görüntüleme yöntemleri isteyebilir. Rahimi ve diğer üreme organlarını görüntülemek için birçok teknik bulunmaktadır. Ultrason üreme organlarının yapısını incelemek için yüksek frekanslı seslerin kullanıldığı bir yöntemdir. Radyasyon içermeyen bu teknik rahimi ve diğer pelvik organları incelemek için kullandığımız en sık yöntemdir. Ultrason karın üzerinden yapılabileceği gibi vajinal yoldan da uygulanabilir.'' dedi.
ANORMAL RAHİM KANAMALARININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Anormal rahim kanamalarında tedavi yöntemlerine de değinen Ersan şunları kaydetti: ''Kanamanın spesifik sebebine göre doktorunuz size özel tedavi planını düzenler. Myom, polip veya skar dokusu gibi üreme organlarının yapısal anormallikleri çoğunlukla histereskopi ile tedavi edilebilir.Yeterli estrojen düzeyi olup da yumurtlamanın gerçekleşmediği kadınlar medroksiprogeteron gibi sentetik progesteronların günlük 5,10 mg 12 gün boyunca kullanılması ile tedavi edilebilirler. Doğal progesteronları da içeren diğer progesteron hormonları kapsül, vajinal fitil veya kas içi enjeksiyon formlarında mevcuttur ve endometrial tabakanın tam dökülmesinin sağlanmasında etkilidirler. Birçok durumda hastalar hem estrojen hem de progesteron içeren düşük doz kombine doğum kontrol hapları ile de tedavi edilebilirler. Bu seçenek anormal rahim kanaması tedavisi ile eşzamanlı olarak doğum kontrol isteği olanlarda özellikle yararlıdır.''