Çalışan anneler için kanunlarla düzenlenmiş birçok avantaj bulunmaktadır. Anneler için emeklilikten maddi yardıma, izinden kreş imkanlarına çoğu konu hakkında fırsatlar sunulmaya devam ediyor. Biz de bu haberimizde konulara ilişkin detaylardan bahsettik.
Anneler günü fırsatları!
Yasalarla garanti altına alınan birçok alanda annelere, anne adaylarına ve kadın çalışanlara destek sağlanmaktadır. Kadın çalışanlara emekli olma fırsatlarından maddi desteklere, kreş konusundan izin süresine kadar çoğu alanda destek verilmeye devam ediliyor.
Analık izni
Sigortalı çalışan kadınlar doğum yapmadan 8 hafta önce ve doğum yaptıktan sonra 8 hafta boyunca toplamda 16 hafta izin hakkına sahiptir. Hafta olarak belirlenen bu izin günü 112 gün olarak kullanılmaktadır. Bu izinler doktor raporu ile uzatılabilir. Bunun yanı sıra günde 1.5 saat süt izni de verilmektedir. Çocuk sayılarına göre 6 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakları da vardır. Tüm bunların dışında işveren, hamile çalışanının rahatını sağlamak ve tedbir almak zorundadır. Mesela hamile çalışan ağır işlerde çalıştırmamalı ve gece mesaisi yaptırılmamalıdır.
İş göremezlik ödeneği
Analık izninin kullanıldığı 16 haftada kadın çalışanlara çalışmadıkları her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Bu doğrultuda bu yıl asgari ücret alan bir annenin 112 günlük alacağı ücret minimum 12 bin 454 TL'dir. Kişilerin maaşları arttıkça ödenekleri de artar. Ödenek brüt maaşın 112 günlük tutarının üçte ikisi kadar ödeniyor.
Doğum parası
Çocuğu olan annelere ilk çocuk için 300 TL verilirken ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme verilirken annenin çalışıp çalışmadığına bakılmaz. Ödeneği almak isteyenlerin kaymakamlıklara müracaat etmesi yeterlidir.
Yarı zamanlı çalışma
Çalışan anneler istekleri doğrultusunda çocuğu ilkokul eğitimine başlayana kadar kısmi zamanlı çalışabilmektedir. Bu süre zarfında ise yarım maaş almaktadırlar.
Süt parası
Doğum yapan annelere her sene süt parası ödenmektedir. Bu ödemeler her sene artış gösterir.
Yarım mesai tam maaş
Doğum yapan annelere veya evlat edinen annelere ilk doğumlarında 60 gün, ikinci doğumlarında 120 gün, ondan sonraki doğumlarda ise 180 gün süre ile yarım gün çalışma imkanı sunulmaktadır. Bu doğrultuda kişinin çalıştığı sürenin ücretini işveren, çalışmadığı sürenin ücretini brüt asgari ücret üzerinden İŞKUR vermektedir.
Altı yıl erken emekli olma
Kadın çalışanlar bütün çocukları için 2 yıl yani 720 gün olacak şekilde 3 çocuk için borçlanarak 2 bin 160 gün (6 yıl) kazanarak emekli olma şansı vardır. Eğer kişinin staj başlangıcı doğumdan önce ise borçlanma geçerli sayılır.
Engelli anneye prim fırsatı
Çalışan bir annenin bakıma ihtiyacı olan malul çocuğu varsa o anneye 01.10.2008 tarihinden sonra yaptıkları prim ödemelerine dörtte bir gün kadar ek yapılıyor. Bunun yanı sıra yaş şartı da değiştirilip erken emeklilik fırsatı sunuluyor.
Kreş hakkı
Normal şartlarda bir işyerinde 100-150 kadın çalışan varsa o iş yerinde emzirme odası olması gerekmektedir. Arıca işverenin kadın çalışanına yapacağı kreş yardımında asgari ücretin yüzde 50'sine kadar olan kısım gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.
Hem maaş hem meslek
Sanayi sektöründe meslek kursuna ya da işbaşı programına katılan ve 2-5 yaş arası çocuğu olan çalışan annelere bu program süresince ayda 400 TL çocuk bakım desteği verilmektedir. Bunun yanı sıra anneye cep harçlığı da verilmektedir.