Anne Babalar Dikkat: Koronavirüs Geçirmiş Çocuklar Kokuları Kötü Algılama Rahatsızlığına Yakalanabiliyor!

Uzmanlar, Koronavirüs geçirmiş yetişkinlerde görülen ve kokuları kötü algılama rahatsızlığını olarak tanımlanan ‘parozmi’ hastalığının ergenlik yaşında ilk kez görüldüğünü açıkladı.

19.01.2022-13:15 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-13:15) Anne Babalar Dikkat: Koronavirüs Geçirmiş Çocuklar Kokuları Kötü Algılama Rahatsızlığına Yakalanabiliyor!

Kovid-19 geçirmiş çocuklarda görülen koku ve tat bozukluğunun ileri dönemlerde yemek seçme ve yemek yeme alışkanlığının değiştirebileceğini söyleyen uzmanlar, ‘parozmi’ rahatsızlığının ilk kez ergenlik yaşında ilk kez karşılaşıldığını belirtti. 

Genellikle Koronavirüs geçirmiş kişilerde görülen, kokuları farklı ve kötü algılama rahatsızlığı olarak tanımlanan parozmi, Kovid-19’un getirdiği bir yan etki olarak biliniyor. Yemek seçen çocuklarda ise bu durumun fark edilebilmesi mümkün olmayabiliyor. 

İngiltere'de East Anglia Üniversitesi ile sivil toplum kuruluşu olan Fifth Sense birlikte yürüttüğü çalışmalarda, Koronavirüs geçirmiş ergenlik yaştaki kişilerde, ebeveynlerin çocuklarında kokuları farklı ve kötü algılayan hastalık olarak tanımlanan parozmi belirtisi gösterip göstermediğini anlamaları için yardımcı bir kılavuz yayınladı. 

ERGENLİK ÇAĞINDA İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Uzmanlar, Koronavirüs geçirmiş yetişkinlerde görülen ve kokuları kötü algılama rahatsızlığını olarak tanımlanan ‘parozmi’ hastalığının ergenlik yaşında ilk kez görüldüğünü açıkladı. 

East Anglia Üniversitesi Profesörü Carl Philpott, ‘Birçok ebeveynin kaygı içinde ve ne yapacağını bilemez durumda olduğunu düşünüyorum’ sözleri üzerine ‘Bu rahatsızlık çocukları yemeklerden soğutabilir, pek çoğu yemek yemekte bile zorlanabilir’ ifadelerini kullandı. 

Profesör Philpott, meslek hayatı boyunca ilk kez ebeveynlerin çocuklarında kokuları farklı ve kötü algılayan hastalık olarak tanımlanan parozmi rahatsızlığını ergenlik yaştaki çocuklarda görüldüğünü açıkladı. 


Philpott, ‘Şimdiye kadar altında yatan sorun anlaşılmadan, sadece çocukların yemek seçtiği düşünülüyordu’ diyerek özellikle yiycek ve otizmle ilgili farklı sorunları olan çocuklarda bu belirtinin teşhis edilmesinin mümkün olmasının zor olacağını ifade etti. 

11 yaşındaki Malisse Kafi’nin eylül ayında Koronavirüse yakalandığını belirterek , ‘her şeyin tadı dışkı ve çürük yumurtaya benzediği için’ yemek yiyemediğini belirtti. Kafi’nin hastalık belirtilerinin yavaş yavaş geçtiğini ancak bu durumun günlük hayatını etkilendiğini belirtti. 

SIVI KAYBINDAN DOLAYI HASTANEYE KALDIRILDI

Malisse Kafi’nin annesi Dawn Kafi, oğlunun yediği yemeklerin öğürmesine tıkanmasına sebep verdiğini ifade ediyor. Öte yandan kilo kaybı yaşayan 11 yaşındaki çocuğun sıvı kaybından dolayı da hastaneye kaldırıldığını belirtti. 

Anne Dawn Kafi ‘Ne yapacağımızı bilemedik, yemek yesin diye yapmadığımız kalmadı, sevdiği yemekleri pişirdik, ama ne yapsak daha çok hastalanmasına neden oldu’ diyerek ‘Çok korkunçtu’ diye ekledi. Ergenlik yaştaki çocuğa hastaneye gittiğinde parozmi teşhisi konularak burun spreyi verilmiş ancak bunun bir faydasının görülmediği için tüple beslenmek gerektiğini ifade etti. 

‘Parozmiyi daha önce hiç duymamıştık’ diyen Kafi, ‘Kötüleşmesini izlemek çok üzücüydü, hiç yemek yemez oldu.’ diye konuştu. Malisse Kafi şu anda bazı yiyecekleri yiyebildiğini ancak sürekli larak yorgun olduğunu belirtildi. 

ÇOCUKLARIN YİYECEKLERLE ARASI BOZULUYOR

Fifth Sense sivil toplum kuruluşundan Duncan Boak, çocukların Koronavirüs atlattıktan sonra koku ve tat bozukluklarından dolayı yiyeceklerle arasının bozulduğunu ifade etti. 

Boak, ‘Beslenme sorunu olan ve kilo kaybeden çocukların ebeveynlerinden bilgi alıyoruz, ancak doktorlar durumu sadece yemek seçmeye bağlamışlar’ diye konuştu. 

Profesör Philpott'un Fifth Sense ile birlikte yürüttüğü çalışma sonrasında hazırladığı kılavuzda ebeveynlerin çocukların yiyeceklerinde rahatsızlık uyandıran yemeklerin listelerini hazırlamaları tavsiye ediliyor. 

Böylelikle çocuklara yemek yemeye teşvik ederek hangi yemeklere tepki verip vermediklerinin anlaşılacağı belirtildi. Aynı zamanda yemek yerken burunlarına mandal takarak koku etkisinin de ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekildi. Profesör Philpott'un Fifth Sense ile birlikte yürüttüğü çalışma sonrasında hazırladığı kılavuzda yer alan bir başka öneri de ise çocukların günde en az iki defa dört farklı koku koklatılması. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal