Genellikle şiddetli bel ağrısıyla belirti gösteren ve bel fıtığıyla karıştırıldığından erken tanısı zorlaşan ankilozan spondilit, kronik bir romatizmal hastalıktır.
Özellikle omurgayı etkileyen, iltihaplı bir romatizmal hastalık olan ankilozan spondilit halk arasında ''omurga iltihabı'' olarak bilinir. Belin alt kısmında, kuyruk sokumu ve leğen kemiğini birleştiren eklemde başlayan hastalık ilerleyen dönemlerde vücutta şekil bozukluğuna neden olur. Erken tanıyla bu durumun önüne geçilebilir. Bu tür hastalar doktora gittiklerinde genellikle bel fıtığı teşhisi konulur. Hatta bu teşhisle ameliyat olup fayda görmeyen binlerce kişi vardır.
Kalıtsal faktörlerin etkilediği, şiddetli ağrıya sebep olan hastalık, tedavi altına alınmazsa hızla ilerler. Araştırmalara göre, HLA-B27 genini taşıyanların bu hastalığa yakalanma riskleri daha fazla. Hastaların yaşam kalitesini düşüren Ankilozan spondilitin sebebi bilinmezken bazı hareketler ağrıları yok edebilir, istirahat ise hastalığın armasına sebep olur.
ANKİLOZAN SPONDİLİT ATAKLARI NELERDİR?
Bel ağrısı çekenlerin şüphelendiği bu hastalıkta, kişilerin merak ettiği soruların başında “Ankilozan Spondilit atakları nelerdir?” yer alıyor. Bu sorunun cevaplarını maddeler halinde sıralayalım:
- 3 aydan uzun süren bel, omuz ve boyun ağrısı
- Eklem ve bacak hareketlerinde zorlanma
- Özellikle sabah ilk kalkışta bel ağrısı ve tutukluk hissi
- Uykuları kaçıran şiddetli eklem ağrısı
- Omurganın şekil değiştirmesi
DİCLOFLAM ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTALIĞINDAN KULLANILIR MI?
Hafif ve orta şiddette ağrı ve iltihap tedavisinde kullanılan bu ilaç uzmanlar tarafından ankilozan spondilit hastalığının tedavisinde kullanılır. Her ilacın olduğu gibi Dicloflam’ın da yan etkileri vardır. Doktor kontrolünde kullanabilecek ilaç, mide ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetlere neden olur.
ANKİLOZAN SPONDİLİT MİDE AĞRISI YAPAR MI?
İltihaplı bir romatizmal hastalık olan ankilozan spondilitin bilinen belirtileri arasında mide ağrısı yoktur. Ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar mide ağrısına sebep olabilir.