Ankara’nın En İyi Müzeleri

Ankara, Türkiye’nin başkenti olmakla birlikte; Millî Mücadele, Kurtuluş Savaşı gibi tarihsel dönemlerle de akla gelen bir şehirdir. TBMM’nin ve Anıtkabir’in de içinde bulunduğu bu yer, ağırlıkla bürokrasinin merkezi haline geldiğinden, gezilecek müzeler de genelde o minvalde olacaktır.

22.06.2020-13:02 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-13:03) Ankara’nın En İyi Müzeleri

Ankara’nın en iyi müzeleri denilince, bu yönde bir konseptin şehre hakim olduğunu görebiliriz.

Ankara’nın Tarihi Ne Kadar Geçmişe Dayanmaktadır?

Ankara’nın tarihi, birbirinden farklı kültürlerin iç içe geçtiği geniş bir katmanı kapsamaktadır. Bu şehir; Frigyalılar’dan, Lidyalılar’dan, Persler’den ve Makedonlar’dan geçtiği gibi; Bizans’tan, Roma’dan, Seçuklular’dan, Osmanlılar’dan ve Cumhuriyet döneminden de geçerek günümüze değin gelmiştir.

Adına dair de türlü rivayetler vardır. ‘‘Ankara’’ sözcüğünün Frigyalılar’dan geldiği iddia edilse de, kökeninin Hititçe ’ye gittiğine dair de ibareler yer almaktadır. ‘‘Engürü’’, ‘‘Angora’’ gibi türevleri bulunan sözcüğün karşılığının ‘‘engebeli olan arazi’’ anlamına geldiği de belirtilmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadele’de seçtiği merkez olan Ankara, Cumhuriyet’in kuruluşu anlamında da önemli bir geçmişe sahiptir.

Ankara’daki Müzecilik Anlayışı Nasıldır?

Ankara’da yaklaşık 70’e yakın müze bulunmaktadır. Bunların bir bölümü arkeoloji, bir bölümü resim-heykel, bir bölümü Millî Mücadele tarihi, bir bölümü çeşitli kurumsal alanlarla ilgili, bir bölümü de etnografya müzesi kapsamındadır.

Bu anlamda, öncelikli olarak müzelerin konumlarını belirleyen bir Ankara haritası edinmenizi; geziye başlamadan önce, geçireceğiniz günler dahilinde de kendinize bir rota çizmenizi tavsiye ederiz. Müzeler genellikle pazartesi kapalı olmakla birlikte, 9:00-17:00 saatleri aralığında hizmet verseler de kimilerinin ayrıntıları da bulunması sebebiyle, buralara gitmeden önce bir ön bilgi alınması da isabetlidir.

Birçok müzenin girişi serbest olduğu gibi, kimilerinin de girişleri ücretlidir. O yönde, bir ‘‘Müze Kart’’ edinmeniz de her koşulda işinize yarayacaktır. Her şehirde geçerliliği olan bu kart, Ankara’nın en iyi müzeleri gezilirken kullanılabileceği gibi, başka bölgelere yapılan ziyaretler için de kullanılabilir.

Analar Kucağı Mı, Müzeler Diyarı Mı?

Ankara’nın en iyi müzeleri, genellikle tarih ve Kurtuluş Savaşı üstünden giden bir çerçeveyle kurulmuştur ki; buraları gezdiğinizde geçmişe dair pek çok veriyi de gözlerinizle görmeniz mümkündür.

Yakın tarihten daha geçmişe, sanattan Millî Mücadele’ye her türlü kültürel kapsamı ihtiva eden Ankara’nın en iyi müzeleri alfabetik sıra da gözetilerek, şu şekilde verilebilir:

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Paleolitik Çağ’dan günümüze çeşitli tarihi eserlerin görülebileceği bir müzedir.

Devlet Ve Resim Heykel Müzesi

Türkiye’de resim sanatının ve plastik sanatların tarihsel sürecini gösteren, çeşitli sanatçıların resimlerinin de sergilendiği bir müzedir.

Etnografya Müzesi

Anadolu yaşam kültüründen izler barındıran, çeşitli yörelere ait türlü materyallerin (kilim, bakır eşyalar, kahve takımları vd.) sergilendiği bir müzedir.

Roma Hamamı

Lucius Septimius Bassianus (Caracalla) adlı Roma imparatoru tarafından inşa ettirilen, içinde hamamla birlikte, türlü tarihsel yapı bulunduran bir müzedir.

Augustus Tapınağı

M.Ö 25 yılında bir Frig tanrısı olan Men adına yapılan tapınak, Augustus’un vasiyetnamesinin de bulunduğu çeşitli tarihsel kalıntılar barındırmaktadır.

Cumhuriyet Müzesi

1923’te tasarlanan bina, meclisi binası şeklinde de kullanılarak müzeye çevrilmiştir. İçinde Mustafa Kemal Atatürk’e ait kişisel eşyalarla birlikte, çeşitli meclis tutanakları da bulunmaktadır.

Kurtuluş Savaşı Müzesi

TBMM binası şeklinde kullanılan bina, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’ndan madalyalara, haberleşme araçlarından yazışmalara kadar birçok tarihsel veriyi de barındırmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

İstiklâl Marşı’nın yazarı, şair Mehmet Akif Ersoy’un kendisine ayrılan bu ev, zamanla müzeye dönüştürülmüş ve ziyaretçilere açılmıştır.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

1925’te kurulan ve 2006 yılına değin faaliyet gösteren tarihi cezaevi daha sonra müzeye dönüştürülmüştür.

ODTÜ Arkeoloji Müzesi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin kampüsünde yer alan ve 1969’dan beri faaliyet gösteren müze, buradaki havzadan çıkarılan binlerce yıllık tarihi eserleri barındırmaktadır.

Gordion Müzesi

Avrupa’da yapılan bir müzecilik yarışmasında, finale kalan yapılardan biri olan bu müze, Eski Tunç Çağı’ndan başlayarak günümüze değin uzanan tarihsel bir havzayı içermektedir. İçinde, Galatların, Hititler’in, Frigler’in vd. türlü kalıntılarını görmek mümkündür.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal