Coronavirüs aşısını Türkiye’de geliştirecek akademisyenler arasında ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel’de bulunuyor. Gürsel; ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nde (FDA) 7 yıl boyunca aşı geliştirme ve bağışıklık sistemi üzerine çalışmalar yürüttü.
ABD'de 2018 yılına kadar başka aşı projerlerinde de deneyimli akademisyen Gürsel konu ile alakalı yaptığı açıklamada TÜBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında COVID-19 aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarının da bulunduğunu söyledi.
Ortak aşı geliştirmeye ilişkin Gürsel ayrıca şunları söyledi:
“Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel ve Hacettepe Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Petek Korkusuz ile ortak çalışma yapacağız diğer aşı gruplarıyla da sürekli irtibatta olacağız.”
Virüsün 4 ana proteini var. Bu proteinleri, gen dizilerini özel vektörlere yerleştirerek memeli hücrelerinde üreteceğiz. Aşı antijeni olarak kullanılacak bu proteinler daha sonra antijene olan bağışıklık yanıtını yönlendirecek olan CpG oligonükleotid adjuvanı ile karıştırılarak farklı preklinik deneylerde test edilecek. Preklinik testlerde, aşının SARS-CoV-2 virüsüne karşı koruyuculuğunu çeşitli deney hayvanları modelleri üzerinde denemeyi planlıyoruz.
"Aşının Sonuçları Konusunda Umutluyuz"
Son olarak aşının geliştirilmesinden ziyade testlerinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Gürsel, aşının sonuç vermesi konusunda umutlu olduklarını söyledi.