Ankara'da gezilecek yerler, ankara'da gezilecek yerler listesi, ankara'da görülecek yerler fotoğrafları galerimizde
Ankara'da gezilecek yerler
Ankara, gezilip görülecek yerler konusunda geniş bir yelpazeye sahip. işte, ankara'da gezilecek yerler
Hamamönü
Altındağ belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırılan hamamönü, gezginlerin kentin tarihi yüzünü görmek için ankara gezilecek yerler listelerine ekledikleri bir bölge.
Ankara kalesi
4 bin yılı aşan bir geçmişe sahip olan ankara kalesi, çeşitli uygarlıklar tarafından hem savunma hem de yerleşim amaçlı kullanıldığı için çok sayıda onarım görmüş. kim tarafından ve ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmeyen askeri yapı bu onarımlar sayesinde varlığını eksiksiz koruyarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış.
Anadolu medeniyetleri müzesi
Ankara kalesi’nin dış duvarlarının güneydoğusundaki atpazarı semti’nde bulunan anadolu medeniyetleri müzesi, biri veli mahmud paşa; diğeri ise rum mehmet paşa tarafından inşa ettirilen 15. yüzyıla ait 2 osmanlı yapısında konuklarını ağırlıyor.
Anıtkabir
Hürriyet ve istiklal kulelerinin başlangıç noktasını oluşturduğu anıt blok’ta aslanlı yol’dan geçerek ulaşacağınız tören meydanı, kurtuluş dönemi’ni anlatan kulelerle çevrelenmiş. meydandaki 42 basamaklı merdiveni çıkarak giriş yapabileceğiniz mozole ise şeref holü, mezar odası gibi yapının esas kısımlarını barındırıyor.
Etnoğrafya müzesi
Mustafa kemal atatürk’ün ilk istirahatgahı olan etnografya müzesi, türk sanatı’nın selçuklu’dan günümüze kadarki süreçte yaratılmış en önemli örneklerini barındırıyor.
Hacı bayram camii
Mimar mehmet bey tarafından 1427-1428 yılları arasında inşa edilmiş olan hacı bayram camii, ulus’ta yer alıyor. dış duvarları taş üzerine tuğla örülerek oluşturulan dini yapının en önemli kısmını, hemen bitişiğinde bulunan hacı bayram-ı veli türbesi oluşturuyor.
Augustus tapınağı
Hacı bayram camii’nin bitişiğindeki augustus tapınağı, son galatya hükümdarı amintos’un oğlu kral pylamenes tarafından m.ö. 25 yılından sonra, frig tanrısı men’e adanmış bir tapınağın yıkıntıları üzerine inşa edilmiş.
devlet resim ve heykel müzesi
1927’de inşa edilen ve ı. ulusal mimarlık akımı’nın en önemli örnekleri arasında sayılan türk ocakları merkez binası'nda faaliyet gösteren devlet resim ve heykel müzesi, 1980 yılında hizmete açılmış.
Kurtuluş savaşı müzesi (ı. tbmm)
Ankara gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz bir diğer tarihi yapıyı, günümüzde kurtuluş savaşı müzesi olarak kullanılan ı. tbmm binası oluşturuyor. ittihat ve terakki cemiyeti'nin kulüp binası olarak mimar salim bey tarafından tasarlanan yapı, 1915-1920 yılları arasında inşa edilmiş.
Cumhuriyet müzesi (ıı. tbmm)
Cumhuriyet’in kuruluş dönemini merak edenlerin ulus’ta ziyaret edebileceği diğer yapı ise mimar vedat tek tarafından cumhuriyet halk fırkası’na ait toplantı yeri olarak tasarlanan; ancak işlevi değiştirilerek ülke idaresi için kullanılan ıı. tbmm binası.
Tunalı hilmi caddesi & kuğulu park
Adını, cumhuriyet'in ilk yıllarında ilerici görüşleriyle ön plana çıkan milletvekilinden alan tunalı hilmi caddesi, ankara’nın sosyal hayatının merkezindeki bölgelerden bir tanesi. trafiğin tek yönlü olarak aktığı caddenin çevresi alışveriş yapabileceğiniz şık mağazalar ve akşam saatlerinde keyifli saatler yaşayabileceğiniz eğlence mekânları ile dolu.
kocatepe camii
Ankara’nın en büyük dini yapılarından birisi olan kocatepe camii, 1967-1987 yılları arasında inşa edilmiş.
Gençlik parkı
Kentin simge mekanları arasında sayılan gençlik parkı, 275 bin m²'lik alanı içerisinde hem eğlenebileceğiniz hem de dinlenebileceğiniz olanakları barındırıyor. ulus'ta sizlere önerdiğim yerleri gezdikten sonra vakit geçirmek için gidebileceğiniz park, şu anki alanının bir kısmını kaplayan bataklıkların kurutulduğu, 1936-1943 arasındaki çalışmalarla kente kazandırılmış.
Ulucanlar cezaevi müzesi
1925-2006 yılları arasında faaliyet gösteren ceza ve tutukevi, 2009’da başlayan ve 1 yıl süren restorasyon sürecinin ardından ulucanlar cezaevi müzesi adıyla ziyarete açılmış. türk siyasi ve edebi hayatında çok önemli bir yere sahip olan bu tesis, cumhuriyet döneminin en karanlık olaylarından bazılarına tanıklık etmiş.