İki bölümden oluşacağı öğrenilen serginin "Marmara'ya hayat verenler" ve "Marmara'ya zarar verenler" adlarıyla misafirlerini karşılayacak olan sergi, Tahsin Ceylan tarafından Kocaeli ve Marmara Denizi'nde çekilen 45 fotoğraftan oluşuyor.
Oksijenin yüzde 70'inin denizlerden sağlanıyor!
AA’dan ulaşılan bilgilere göre, TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergide, sergiyle ilgili bilgileri paylaşan Tahsin Ceylan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi ile uzun yıllardır Marmara'nın özellikle de İzmit Körfezi'nin çevre ve ekosistemiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Bütün canlıların soluduğu havadaki oksijenin yüzde 70'inin denizlerden sağlandığını aktaran Ceylan, deniz çayırlarının fotosentezinden biyosfere salınan oksijenin tüm canlılar için yaşam kaynağı olduğunu söyledi.
Balıkçı ağları denizi kirletiyor!
Doğada yaşanan çevre kirliliklerine değinen Ceylan, denizde bırakılan balıkçı ağlarının neden olduğu sıkıntılarından bahseden Ceylan, "Balıkçılar ağ atıyorlar, ağları dipten çekiyorlar, gelmeyince de kesip bırakıyorlar, bıraktıkları zaman da o ağlar orada aslında avlanmaya devam ediyorlar. Çünkü o ağlara takılan balıklar, yengeçler kendilerini kurtaramıyorlar ve orada çırpınarak ölüyorlar" dedi.
Denizde 5 tonun üzerinde balıkçı ağı çıkartıldı!
Doğada yaşanan kirlilikler hakkında geçmiş dönemlerde belgeselini hazırladıklarını, sonrasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bu ağları çıkartmak istediğini ve büyük bir proje yürütüldüğünü belirten Ceylan, bir aydan fazla bir süre İzmit Körfezi'nden 5 tonun üzerinde ağ çıkartıldığını bildirdi. Ceylan, o ağların bu sergide "Marmara'ya zarar verenler" kısmında yer aldığını söyledi.
Ağlar geri dönüşüme gitti!
Açılışa Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu da katılmasıyla birlikte, belediyenin sağlamış olduğu destekle denizlerin o ağlardan temizlenerek geri dönüşüme gönderildiğini vurgulayan Ceylan, sergiye verdikleri destek nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TAV Esenboğa Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.