Avrupada “angora” olarak tanınan ankara kedileri uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilir ve iran kedisi ile karıştırılır adını aldığı anavatanında üretilir ve saf türk kedisidir.işte ankara kedisi hakkında bilinmeyenler...
Dünyadaki en eski uzun tüylü kedi cinsidir. çok akıllı, hareketli ve oyuncu olan ankara kedisi, oldukça enerjik ve güçlüdür. fakat kesinlikle hırçın, asabi hareketler göstererek evdeki kişilere ve eşyalara zarar vermez.
Sahibine çok bağlı olan, sürekli onu takip eden ankara kedisi, kar beyazı, gri ve siyah renkte olabilir
çocuklu aileler için ideal olan ankara kedisi, çocukları çok sever ve onlarla eğlenir.
Alacağınız ankara kedisi tamamen bembeyaz ise muhtemelen kulakları hiç duymuyordur, yani sağırdır, ancak çok küçük de olsa renk tonu değişikliği varsa kulakları duyuyordur.
An kedileri ile karıştırılabilmektedirler. van kedisinden ankara kedisini ayıran özelliği ise bu tür daha hareketlidir ve oyuncudur. ve van kedileri suyu severken ankara kedileri sudan nefret ederler.
Ankara kedisi güçlü bir yapıya sahip olduğundan fazla hastalık geçirmezler. ancak az önce bahsetmiş olduğumuz iki farklı göz rengine sahip türlerinde sağırlık görülebilmektedir. tek kulakta veya çift kulakta sağırlık genetik olarak görülebilmektedir bu türde. kulaklarının temizliği önemlidir. haftada bir düzenli olarak kontrol edilmelidir. kulak temizliği kulak çubukları ile kesinlikle yapılmamalıdır. yumuşak nemli bez ile yapılmalıdır.
Kiloları genellikle 2–4 kg arasında değişmektedir. ortalama ömürleri 12–18 yıl arasındadır. fazla tüy bakımı gerektirmezler. haftada birkaç defa taramak onlar için yeterli olacaktır. tüyleri diğer kediler kadar dökülmemektedir
Diş eti hastalıklarından korunmak adına diş ve ağız bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. tırnakları da haftada bir veya iki haftada bir olarak düzenli şekilde kesilmelidir.
Ankara kedileri de de normal kediler için pet shop ve veterinerlerde bulunan kuru mamalar ile beslenebilirler. kuru mamanın yanında ara sıra yaş mama ve ödül mamaları verilebilir. beslenme konusu kedinin yaş ve kilosuna göre değişeceğinden günlük mama ölçüsü belirtmek yanlış olur. bu konuda veterinerinizin söyleyeceği kurallara uymanız tavsiye edilir.