Anayasa Mahkemesi CHP'nin 'KHK İptal Olsun' Talebini Reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nda değişiklik yapan KHK'nin iptal talebini reddetti.

02.07.2021-12:43 - (Son Güncelleme: 02.07.2021-16:47) Anayasa Mahkemesi CHP'nin 'KHK İptal Olsun' Talebini Reddetti

Cumhuriyet Halk Partisi, 14 Haziran 2018 tarihli ve 699 sayılı KHK'nin hepsinin iptal olmasını ve bu talebin reddedilmesi durumunda maddelerinin iptali talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, KHK'nin tümünün iptal talebini oy birliği ile maddelerin iptal talebini ise oy çokluğu ile reddetti.

Kararda, 6771 sayılı Kanun ile Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmak suretiyle yeni bir hükümet sistemine geçildiği, bu kapsamda Bakanlar Kurulu kaldırılarak yürütme yetkisi ve görevinin tek başına Cumhurbaşkanına verildiği, Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin yeniden düzenlendiği hatırlatıldı.

"DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI BİR HÜKÜM BULUNMUYOR''

6771 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerin gerekli olan kanuni düzenlemelerin genel hali ile yeni hükümet sistemine geçilmesi ile alakalı olduğu ifade edilen kararda, anılan hususlarda Anayasa'da KHK’nın çıkarılamayacağı ile alakalı olarak doğrudan veya dolaylı bir hüküm bulunmadığı ifade edildi.

Dava dilekçesinde yer alan, KHK çıkarma yetkisinin sadece hızlılık gerektiren meselelerde TBMM'nin hızlı hareket edemeyeceği durumlarda ve zorunluluk isteyen durumlarda kullanılması gerektiğinin ileri sürüldüğü ifade edilen kararda, şu ifadeler yer aldı.

"Anayasa'da, KHK çıkarılabilmesi için acil, ivedi ve zorunlu bir durumun olması gerektiğine dair herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Bu itibarla KHK'lerin Anayasa'ya uygunluğunun incelenmesinde Anayasa'da öngörülmeyen yeni şartlar ihdas edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle yetki kanunu ve buna bağlı olarak KHK çıkarılmasını gerektiren acil, ivedi ve zorunlu bir durumun olup olmadığının incelenmesi, Anayasa'da öngörülen çerçevenin dışına taşacak ölçüde bir denetim yapılması anlamına gelebilecektir. Açıklanan nedenlerle KHK'nin tümü Anayasa'ya aykırı değildir, iptal talebinin reddi gerekir."

Yüksek Mahkeme, maddelere yönelik incelemesinde de iptal talebinin reddini kararlaştırdı.

CHP KHK İLE İHRAÇ EDİLEN KİŞİLERE DESTEK VERMİŞTİ

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gülizar Biçer Karaca ile Yüksel Taşkın, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çalıştıkları kurumlarda görevlerinden ihraç edilen kişiler ile İzmir'de toplantı yapmıştı.

Gülizar Biçer Karaca, sözde mağdurlarla görüşme gerçekleştirerek sorunlarını dinlemek için düzenledikleri etkinliklerin ilkini yaptıklarını söylemişti. Daha ihraç edilme sebeplerinden bile bir haber olan Karaca, KHK ile ihraç edilen kişilerin neyle suçlandığını dahi bilmediğini, haklarında yasal sürecin başlatılmadığını ifade etmişti. KHK ile ihraç edilenlerin mücadelesine destek olduklarını aktaran Karaca, katılımcılara şu şekilde seslenmişti:

"İnsanların lekelenmeme hakkı vardır. Yurttaşların adil yargılanma hakkı vardır. Çıkan yasalar, geçmişe dönük uygulanmaz. Siz şu anda her bireyin özgürce yaşayabileceği, düşüncelerini özgürce ifade edebileceği bir demokratik Türkiye mücadelesi veriyorsunuz. Bu nedenle bu mücadelenizde Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk günden itibaren yanınızda olmaya gayret gösterdik. Adalet mücadelesini, demokrasi mücadelesini sizlerle birlikte güçlendirerek sürdüreceğiz."

Karaca, Cumhuriyet Halk Partisi olarak OHAL Komisyonunun feshedilmesini istediklerini de sözlerine eklemişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın da kendisinin de KHK ile mağdur edildiğini söyleyerek . KHK ihraçlarının ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu ileri süren Taşkın, "Çok ciddi bir toplumsal sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunu görmezden gelerek bu sorun çözülmüyor." demişti.

Taşkın, OHAL Komisyonunun anayasal bir dayanağı olmadığını da savunmuştu.


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal