Anadolu'dan Avrupa'ya kaçırılan tarihi eserleri bir araya getirdik.
19. yüzyıl ile birlikte özellikle Avrupa'da arkeoloji son derece moda olmaya başladı. Bilimsel kazılardan ziyade bu işi amatörce yapanların sayısı bir hayli fazlaydı ve herkes birbiriyle yarışıyordu.
Arkeolojiye merak saran söz konusu amatör kişiler gözlerini Osmanlı sınırları içerisinde kalan Mısır ve Anadolu topraklarına dikmişlerdi bile. Dünyanın en kadim uygarlıklarına ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, asırlarca bu medeniyetlerden kalanlara ev sahipliği yapıyordu. Ta ki Avrupalılar gelip de bu değerleri kazmaya, yerlerinden kesip, kopartıp almaya başlayana dek.
Kimi padişahtan izin alarak kazıları yapıp kaçırıyordu, kimisi de gizli gizli alıp gidiyordu. Fakat günün sonunda bu kadim toprakların değerleri olması gerektiği yerlerde olmayıp, dünyanın farklı yerlerine kaçırılmıştı. Osmanlı'nın son zamanlarında, çeşitli ülkelerden gelen arkeologlar ile, araştırmacılarla ve turistlerle başlayan bu yağmalama akını Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerine kadar da devam etmiştir. Bu süre zarfında yapılan kazılar sonucunda gün yüzüne çıkan ve yurt dışına götürülen bu tarihi değerlerden birkaçını sizler için derledik.