Amerika, Huawei Altyapısı Kullanmaması İçin İngiltere’yi İkna Etmeyi Deneyecek

Amerika Birleşik Devletleri’nden İngiltere’ye gidecek bir ekip, Huawei telekomünikasyon ağlarının kullanılmaması için İngiliz yetkilileri ikna etmeyi deneyecek.

13.01.2020-15:53 - (Son Güncelleme: 13.01.2020-15:50) Amerika, Huawei Altyapısı Kullanmaması İçin İngiltere’yi İkna Etmeyi Deneyecek
Reuters haber ajansındaki habere göre, Amerika Birleşik Devletleri iletişim ve bilişim konusunda uzmanlardan oluşan heyet, telekomünikasyon altyapıları hakkında pazar günü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada 13 Ocak Pazartesi günü ekibin İngiltere’ye gideceği kaydedildi.

İngiltere’de yapılacak görüşmelerin gündem maddelerinin başında telekomünikasyon alanında Huawei 5G altyapılarının kullanılmaması olacak. Konu ile ilgili olarak önümüzdeki ay 5G altyapısı ile ilgili karar verecek İngiltere hükumeti de bir açıklama yaptı. Birleşik Krallık Parlamentosu Üyesi ve Güvenlik Bakanı Brandon Lewis pazar günü BBC’ye verdiği demeçte kararın yakında açıklanacağını söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Matthew Pottinger’in de bulunacağı ekip İngiliz yetkililere, Huawei altyapısını neden kullanmamaları gerektiğini açıklayacak. Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei için casusluk iddiasının Birleşik Devletler’e milyon dolarlık maliyetler açacağını iletecek ekip, bugün İngiliz yetkililer ile görüşecek.

İngilitere’nin telekomünikasyon altyapısı ile ilgili kararı beklenilirken ABD Başkanı Donald Trump, İngiliz hükumetinin Huawei’ye onay vermesi durumda bazı istihbarat bilgilerinin İngiltere ile paylaşılmayacağı tehditinde bulunmuştu.

ABD 22 Kasım 2019 tarihinde casusluk iddiası ile Çinli teknoloji üreticisi iki firmanın ekipman alımında devlet desteğini kesmiş, lisans anlaşmalarını askıya aldığını duyurmuştu. Şirketin Android tarafında kullandığı Google servisleri 20 Mayıs 2019 tarihinde iptal edilmiş, Google servislerinin kullanılması yasaklanmıştı.

5G altyapısı inşa aşamasında 40 milyar dolarlık ar-ge çalışması yürüten şirket, 2 binden fazla patenti ile önemli telekomünikasyon şirketlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Altyapılarını casusluk aracı olarak kullandığını öne sürülen ABD yetkilerine şirket kurucusu Zhengfei cevap vermişti.

Zhengfei yaptığı açıklamada “Bizler yalnızca telekom operatörlerine ekipman sağlıyoruz ve bu ekipmanların bir ideolojisi yok.  ABD ve Avrupa Birliği’ne uyum politikamızı geliştirmeyi taahhüt ediyoruz. Dünyadaki telekom operatörlerinin de bize güvenmeye devam edeceğine inanıyorum. Hiçbir millete zarar vermeyeceğiz.” sözleri ile ile casusluk iddialarına karşı çıkmıştı.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal