Aman dikkat! Bu besinler ısıtılarak yenildiğinde anında zehirliyor

Birçok yiyecek, ısı miktarı bakterileri öldürecek kadar ısındığı sürece güvenli bir şekilde defalarca ısıtılabilir. Ancak bir yiyeceği ne kadar çok ısıtırsanız düzgün sıcaklıkta ısıtılmama ihtimali de o kadar artar.

09.08.2022-13:20 - (Son Güncelleme: 07.12.2022-16:45) Aman dikkat! Bu besinler ısıtılarak yenildiğinde anında zehirliyor

Birçok yiyecek, ısı miktarı bakterileri öldürecek kadar ısındığı sürece güvenli bir şekilde defalarca ısıtılabilir. Ancak bir yiyeceği ne kadar çok ısıtırsanız düzgün sıcaklıkta ısıtılmama ihtimali de o kadar artar. Yemek pişirirken sürekli olarak yemek termometresi kullanmadığınız sürece, çok dikkatli olmak ve bir kez dahi ısıtılmış bir yiyeceği tekrar ısıtmamaya özen göstermek en doğru seçenektir.

Yağlar

Pişirme yağının veya yağda kızartılmış yiyeceklerin yeniden ısıtılması tehlikeli olabilir. Kızartma yağının içerisinde bulunan trans yağ içeriği, yağ her yeniden ısıtıldığında artar.

Yağda kızartma

Yağda kızartılmış börekleri, yeniden ısıtarak tüketmek hem sağlık açısından riskler barındırır hem de lezzetinde azalma meydana gelir. Börekler tekrar ısıtıldığında gevrek dokusunu kaybeder.

Anne sütü

Anne sütü asla mikrodalgada ısıtılmamalıdır. Isıtılmış anne sütünün besleyiciliğinin azalmasının yanı sıra bebeklerde ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

Yumurta

Yumurta, gıda zehirlenmesine neden olan salmonella enteritidis bakterisini içerebilir. Bazı durumlarda ısıtılarak tüketilmek istenebilir ancak ısıtma sonucu oluşabilecek tehlikeye karşı bu riske girmemek en doğrusudur.

Tavuk

Tavuk, eğer döner şeklindeyse soğudukça nemini kaybedecektir. Bu nedenle, hem sağlık açısından hem de daha lezzetli olduğu için tazeyken tüketilmelidir. Tavuğun diğer pişirilme şekillerinde ise, salmonella bakterisi içerebileceği unutulmamalıdır.

İstiridye – Midye

Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri riskli gıdalar arasında yer alıyor. Bu besinler, bazı durumlarda gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteriler taşıyor.Kabuklu deniz ürünlerinin zehirlenmeye neden olmaması için uygun şekilde pişirildikten sonra hemen tüketilmesi gerekiyor.

Mantar

Mantarlar, uygun şekilde pişirilip saklanmadıkları takdirde bozulabilir ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Patates

Piştikten sonra oda sıcaklığında kalan patatesler tekrar ısıtılıp tüketilmemelidir. Patates, ölümcül bir gıda zehirlenmesi olan botulizme neden olan bakteri clostridium botulinum içerebilir.

Pancar

Pancar, taze olarak tüketildiğinde veya pişirildikten hemen sonra tüketildiğinde sağlık açısından onlarca faydası olan bir besindir.Ancak pişirildikten sonra ısıtılarak tekrar tüketilmek istenirse kanserojen etki gösterebilir. Nitrat açısından zengin olan yiyecekleri mümkün olduğunca taze tüketmek gerekiyor.

Pilav

Sağlıklı olan seçenek; pirincin pişirildikten hemen sonra tüketilmesidir. Çiğ pirinç, bacillus cereus adı verilen ve gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri sporu içerebilir.Pişirilmiş pirinç, oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bekletilirse, pişirme sürecinde hayatta kalabilen sporların bakteriye dönüşme ve çoğalma ihtimali de o kadar artar.

Ispanak - marul

Ispanak ve marul da nitrat bakımından yüksek besinlerdir. Nitratların nitritlere dönüşme ihtimaline karşı ısıtılmamalıdır. Mümkünse çiğ veya pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir.

İlenmiş etler

İşlenmiş etlerin mikrodalgada pişirilmesi kardiyovasküler sağlığa (kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarını etkileyen hastalıklar ve periferik damar hastalıkları) zarar verebilecek kolesterol oksidasyon ürünlerinin hacmini artırır.

3 günden fazla bekleyen yemekler

Eğer, yiyeceklerinizi uzun süre saklamak istiyorsanız, saklama koşullarına uygun olarak buzdolabı yerine derin dondurucuyu tercih etmelisiniz.

YORUM YAZ..
Modal