Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Mynet’e yaptığı açıklamalarda Altın fiyatlarındaki sert düşüşe dikkat çekerek, Gram Altın fiyatı için tahminlerini açıkladı. Memiş, “Altın için yepyeni bir dönem bizi bekliyor” diyerek, altın piyasasında yaşanabilecek dört önemli gelişmeyi sıraladı. Rafinerilerin ve Darphane’nin ürettiği tüm altınlara seri numarası gelmesinin altını çizen Memiş, bu durumun altın piyasasında önemli değişikliklere yol açabileceğini belirtti.
ABD ve Merkez Bankalarının altın alımları
The Wall Street Journal’da yayımlanan bir makaleye göre, gelişmekte olan piyasaların merkez bankalarının altın alımları, altın fiyatlarını destekliyordu. Özellikle Batı'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, altın alımlarını tetikledi. Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana yaklaşık 2.200 ton altın metali eklediğini açıkladı. Bu alımlar, altın fiyatlarının desteklenmesinde önemli bir rol oynadı.
Ons Altın Fiyatları, üst üste üç gün boyunca düşüş yaşadı. Fed’in FOMC tutanakları sonrası önce yüzde 1’in üzerinde, daha sonra yüzde 2’nin üzerinde gerileme kaydedildi. Bugün altının ons fiyatı 2.331 dolar seviyelerinde hareket ediyor. Yurt içinde ise Gram Altın fiyatı, hem dolar/TL kurundaki hareketsizlik hem de ons fiyatındaki düşüş nedeniyle tarihi seviyelerden uzaklaştı. Şu sıralar gram altın 2.582 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 4.092 lira ve Cumhuriyet altını 16.008 liradan işlem görüyor.
Altın yatırımında uzman görüşleri
İslam Memiş, altın fiyatlarının iki ileri bir geri hareket ederken yatırımcıların gelecek planlaması için ipuçları bulmaya çalıştığını belirtti. Memiş, gram altın tarafında 2.700, 3.000 ve 3.500 lira seviyelerinin sırasıyla görülebileceğini ve ons altın içinse önce 2.380, ardından 2.280 dolar seviyelerinin beklenmesi gerektiğini ifade etti.
Memiş: "Panik yapmayın"
İslam Memiş, bu hafta altın yatırımcılarına “panik yapmayın” uyarısında bulundu. Memiş, “Ons nereye, gram altın oraya. Sert dalgalanmalar kafa karışıklığına neden olsa da, altın bu yıl da yatırımcısının yüzünü güldürecek” dedi. Gram altının yıl başında 2.050 lira seviyesinden başladığını ve değer kaybetmesine rağmen 2.452 lira seviyesine ulaştığını belirten Memiş, “Mayıs-Haziran ayları için manipülasyon fiyatlaması planlandı. Aynısı da oluyor. Temmuz ayı itibarıyla yükselişin yeniden başlayacağını söyleyebilirim” diyerek altın fiyatlarında yükseliş için tarih verdi.
Hangi altın en çok kazandırır?
Yılın ilk yarısında ithalat yasağı nedeniyle fiziki altın tarafında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Memiş, gram altının karaborsa olduğunu ve Darphane’nin bastığı sarrafiye grubu altınlarda ciddi işçilikler görüldüğünü ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iki kamu bankasını fiziki altın talebini karşılamak için görevlendirdiğini ve sorunun kısmen çözüldüğünü belirtti. Bugüne baktığımızda ise hem gram altın hem de sarrafiye grubu altınlarda işçilik kalmadığını ve her şeyin normale döndüğünü söyleyen Memiş, vatandaşların parası neye yetiyorsa onunla alımlarını yapabileceğini belirtti. İster 22 ister 24 ayar olsun fark etmez, yeter ki altınları olsun dedi.
Altın al-sat yatırım aracı değildir
Altın alım satım yapacak yatırımcılara, “Altın al-sat yapılan bir yatırım aracı değildir” uyarısında bulunan Memiş, “Altın, uzun vadeli en çok kazandıran yatırım aracıdır. Son 20 yılda yüzde 8 binden fazla getirisi olan gram altın, Türkiye’de en çok kazandıran yatırım aracı olmuştur. Türkiye’de gram altın dolar ve ons altından beslenen çift ayaklı şanslı bir yatırım aracıdır. Ondan sebep altının fiyatına değil, miktarına odaklansınlar. Fiyat konusunda oldukça rahat olsunlar. Miktarını artıran her zaman şanslıdır. Diğer yandan bankaların alım-satım makas aralığı zaten al-sat fırsatı sunmuyor. Satan yerine koyamaz, zarar eder. Altın sadece ev ya da araç alırken nakde çevrilir” dedi.
Altında yepyeni dönem
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, bir köşede atıl olarak duracak, bunun neresi vatandaşın menfaatine? Çıkar çevreleri rahatsız, kusura bakmasınlar” açıklamasını anımsatan İslam Memiş, “Altın için yepyeni bir dönem bizi bekliyor” şeklinde yorum yaptı ve atılabilecek adımları şöyle sıraladı:
1. Altın Basımında Yeni Dönem: Rafinerilerin ve Darphane’nin ürettiği tüm altınlar seri numaralı bir basım ile kayıt altına alınır. Bu seri numaralı altınlar kayıt altına alındığından en son sahibi kolaylıkla tespit edilebilir.
2. Yastık Altı İçin Yeni Uygulama ve Teklifler: Bugüne kadar yastık altı altınlar için birçok uygulama devreye girdi ve ekonomiye kazandırıldı. Bundan sonra daha yüksek faiz getirili teklifler sunulabilir.
3. Kuyum Sektörü Daralabilir: Yeni yasal düzenlemeler ile kuyumculuk sektörü artık zorlaştırılabilir. Küçük mağazaların çoğu kapatmak zorunda kalabilir. İran örneği gibi.
4. Dijital Cihaz Zorunluluğu: Yeni üretilen cihazlar ile beraber her şey kayıt altında olacağından satışlar için de hesap makinesine benzer cihazlar zorunlu hale gelebilir.
Bu gelişmeler ve beklentiler ışığında, altın piyasasında önemli değişikliklerin yaşanması muhtemel görünüyor. Yatırımcıların dikkatle takip etmesi gereken bir döneme girildiği, uzmanların açıklamaları ve hükümetin atacağı adımlarla daha da belirginleşecektir.