Evde en sık kullandığımız ütünün alt tabanı bir süre sonra kararmaya başlar. bu durum ütülediğiniz kıyafetlere zarar vermeye başlar çünkü ütünüzü henüz temizlememişsinizdir. işte ütünüzü ilk günkü gibi tertemiz yapmanın püf noktaları.
Altı yanık ütü, zaten pek de severek yapmadığımız ütü yapma eylemini iyice çekilmez hale getirir. peki tabanı yanık ütü nasıl temizlenir? cevabı galerimizde.
Beyaz sirke:
asidik bileşikler temizliğe iyi gelir ve taban altını ilk günkü temizliğine geri döndürür.
nasıl kullanılır?
biraz beyaz sirkeyi ısıtın bir bezleı ya da süngerle ütünün tabanını ovun. eğer tabandaki deliklerde iz kaldıysa bir kulak çubuğunu sirkeye batırarak ulaşılması zor bu kısımlarda gezidirin.
Deterjan:
eğer ütünüz yapışmaz tabanlıysa yanıkları temizlemenin bir diğer yolu da çamaşır deterjanıyla temizlemektir.
nasıl kullanılır?
deterjanı az miktarda ılık suyla karıştırın, bezin ucunu suya batırıp ütüyü silin.
Kaya tuzu:
tuz, ütü tabanındaki kir ve kumaş kalıntılarını temizlemek için en iyi temizleme yöntemidir.
nasıl kullanılır?
bir parça eski gazeteyi alın ve üzerine bolca tuz dökün. ütüyü ısıtıp tabanını gazeteye sürterek ovun. lekeler gazeteye geçecek, sizin tek yapmanız gereken temiz bir bezle finalde ütüyü silmek olacak.
Diş macunu:
diş macunu, siyah lekelerin yok olmasına yardımcı olur ve ütüyü bir sonraki kullanım için parlatır.
nasıl kullanılır?
soğuk ütünün tabanına bir parça diş macunu sıkın ve temiz bir bezle yayın. sonra buharı açın ve 5 dakika kendi haline bırakın.
ütü ısındığında ütünün tabanını bir bezle parlatın ve diş macunu kalıntılarını silin.
Limon ve karbonat
nasıl kullanılır?
bir misket limonunun suyunu sıkın ve az miktar karbonatla harmanlayın. bir macun elde ettikten sonra, soğuk ütü tabanına bu macunu sürün ve 5 dakika bekletin. nemli bir bezle fazlalığı silin ve kuruması için birkaç dakikalığına ütüyü çalıştırın