Çalışanlar işe girdiği andan itibaren kıdem tazminatı ile ilgili soruları merak ediyor. Konuyla ilgili Ekonomi Müdürü Faruk Erdem açıklamalarda bulundu.
Faruk Erdem yaptığı açıklamasında yasalarımızın işveren ve işçi haklarını koruduğunu ifade ederken çalışanları koruyan haklardan birisi olan kıdem tazminatını elde etmek için en az 1 yıl çalışmış olunması gerektiğini ve istek, kusuru dışında işten ayrılırsa kıdem tazminatı elde edeceğini söyledi.
ŞARTLARI TAMAMLAYANLAR TAZMİNAT ALIYOR
İstifa edildiğinde bazı durumlarda kıdem tazminatı alındığını belirten Erdem, 1475 sayılı yasanın 14. maddesine göre ''Emekli olanlar kendi isteği ile ayrılınca tazminat alıyor. Yine askere gidenler de istifa ile tazminat alabiliyor. Kadın sigortalılar evlendikten sonra 1 yıl geçmeden ayrılırlarsa tazminatlarını alabiliyor. Ayrıca emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayanlar da istifa ederek tazminat alıyor.''
HAKLI FESİHTE İSTİFA İLE TAZMİNAT ALINABİLİYOR
Tazminat hakkının kazanılabilmesi için 9 Eylül 1999 yılı öncesi sigortalı olanların 3600 gün sonrasında sigortalı olanların ise 7 bin günü tamamlamaları yeterli olduğunun altını çizen Erdem ''İş kanunundaki haklı fesih şartlarını yerine getirenler de istifa ile tazminat alabiliyor. Kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl için bir brüt ücret olarak veriliyor. Bu ücret belirlenirken de sadece maaş değil yıl içinde düzenli olarak ödenen tüm paralar hesaba dahil ediliyor.'' dedi.
ALTI AY ÇALIŞMAK YETERLİ
Faruk Erdem, işten ayrılan işçiler için ikinci bir tazminat ödemesi daha gerçekleştiğini söylerken buna da ihbar tazminatı denildiğini ve ihbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmadığını söyledi. Üstelik bunun için sadece 6 ay çalışmanın yeterli olduğunu belirten Erdem ''Yasalarımıza göre işverenin de işçinin de iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor.'' ifadelerini kullandı.
İŞÇİ ÖDEME YAPABİLİR
İş Kanunu'nun 17. Maddesindeki düzenlemeye göre, ihbar süresine uyulmadığı zaman ihbar tazminatı ödenmesi gerektiğini ifade eden Erdem açıklamalarını ''İhbar süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma süresi için 4 hafta olurken, ödenecek ücret de 1 aylık maaş oluyor. 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta ve 1,5 aylık maaş, 3 yıldan fazla çalışma için ise 8 hafta yani 2 aylık maaş şeklinde ödeniyor. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabiliyor. Eğer işçi bu sürelere uymadan işten ayrılırsa bu kez işverene aynı şekilde ödeme yapıyor. İhbar tazminatı böylece iki taraflı bir uygulama olarak değerlendiriliyor. Yine işveren fesih hakkını kötüye kullanmışsa bu sürelerin üç katı tutarında kötü niyet tazminatı da ödüyor.'' şeklinde sürdürdü.