Saçkıran hastalığına yol açan faktörler kesin olarak bilinmemek ile birlikte otoimmün sebeplerden dolayı ortaya çıktığı düşülmektedir. Gerçekleştirilen araştırmalara göre, saçkıranın genetik faktörlerle de yakından ilişkisi vardır.
Bazı hastalıkların bir sonucu olarak da görülen saçkıran, aşağıdaki hastalıklar ile de ilişkilidir.
- Egzama
- Kronik iltihabi tiroid hastalığı
- Addison hastalığı
- Sedef hastalığı
- Saman nezlesi
- Atopik alerjik astım
- Vitiligo
- Lupus
Risk grubunda kimler var?
- 40 yaş altı bireyler
- Cinsiyeti erkek olan bireyler
- Genetik yatkınlık
- Down sendromu
- Otoimmün hastalık
Saçkıran belirtileri nelerdir?
- Kafa derisinde görülen oval ya da yuvarlak saç dökülmesi
- Kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüylerinde dökülme
- Tırnak yapısında değişimler
Eğer saçkıran benzeri saç dökülmesi şikayetiniz varsa acilen bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Saçkırana ne iyi gelir?
Sarımsak
Saçkıran tedavisinde başvurulan doğal yöntemlerden biri sarımsaktır. 1-2 diş sarımsağı ezerek bir miktar zeytinyağı ile karıştırın. Bu karışımı dökülmenin olduğu bölgeye sürün ardından bandaj ile sarın ve 1 saat bekletin ardından da bölgeyi bol su ve şampuanla güzelce yıkayın. Bu uygulamayı 2 hafta boyunca haftada 2 ila 3 kez uygulayın.
Aloe vera
Aloe vera bitkisinin yapraklarını kesip içerisindeki jeli çıkarın sonrasında da jeli saçkıran olan bölgeye masaj yaparak uygulayın. Jelin 20 dakika o bölgede kalmasını sağlayın ardından da ılık su ile temizleyin.
Zerdeçal
Zerdeçal kökünü ezip uygun bir kabın içerisinde ezdiğiniz zerdeçal kökü, zerdeçal yağı ve bir miktar suyu iyice karıştırıp bu saçı dökülmenin olduğu bölgeye uygulayın ve 20 dakika kadar bekleyin. Sonrasında da ılık su ve sabun ile temizleyin, bu uygulamayı saçlar çıkmaya başlayana dek günde 2 kez düzenli olarak uygulamanız gerekmektedir.