Alman ilaç şirketi Merck’in CEO’su Kenneth Frazier, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdikleri aşı adaylarından birinin insanlar üzerinde oldukça yakın bir zamanda başlayacağını duyurdu. Bunun yanı sıra Frazier, bu yılın sonlarına doğru denemelere başlaması muhtemel ikinci bir aşı adaylarının daha bulunduğunu belirtti.
Merck bu yıl Avusturyalı aşı üreticisi Themis Biosciences’ı satın aldıktan sonra onun kızamık virüsüne karşı kullanılan aşısını, potansiyel koronavirüs aşısı adayları arasına ekledi. Bunun yanı sıra, kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu IAVI ile işbirliği yapan Alman ilaç firması, aynı teknolojiyi kullanarak ebola aşısı ERVEBO’yu ise ikinci bir aşı adayı olarak geliştirmekte.
‘HER İKİ AŞININ DA ÇALIŞMALARI İLERLİYOR’
Frazier, Uluslararası İlaç Üreticileri ve Birliği Federasyonu'nun sponsor olduğu sanal bir konferensta her iki çalışmasının da ilerlediğini belirterek, ‘Kızamık virüsü aşısında oldukça yakın bir zamanda daha büyük ölçekli insan denemelerine başlayabilmeyi umuyoruz ve ERBOVA için bu klinik denemeleri bu yılın sonlarında başlatabilmeyi umuyoruz’ dedi.
KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR
Bir aşının yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.
Klinik denemelerin ilk aşamasında, birkaç gönüllü olan sağlıklı denekler üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test edilmeye başlanıyor. Üçüncü ve son aşamadaysa aynı işlem, binlerce denek üzerinde tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar hatta yıllar sürebiliyor.
33 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla tüm dünyada koronavirüse karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında yer almakta.