Alerjisi Olanlar Dikkat! Güneş Hastalıkları Tetikliyor

Bahar aylarında polenler ve tozlar, alerjisi olan insanlarda oluşturduğu rahatsızlık sonucunda göz sağlığı açısından bazı etkileri de beraberinde getirmektedir.

26.05.2021-10:37 - (Son Güncelleme: 26.05.2021-10:37) Alerjisi Olanlar Dikkat! Güneş Hastalıkları Tetikliyor

Polen ve tozlar, rahatsızlığı olan kişiler için oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Özellikle bahar aylarının gelmesiyle ağaçların ve yeşilliklerin oluşturduğu polenlerin rüzgarla birlikte tozlarla karışması sonucunda hassasiyeti olan kişilerde bazı hastalıklara neden olmaktadır.

Mevsimsel hastalıklar arasında en çok görülen rahatsızlık ise göz alerjisidir. Göz alerjisi olan kişiler polen ve tozlar yüzünden gözde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık gibi durumlar oluşur. Bu gibi rahatsızlıklar sadece bahar aylarının bitmesiyle sona ereceğini düşünenlerin yanıldığını belirten uzmanlar bu rahatsızlığın sonrasında da devam ettiğini belirtti. 

Sıradan gibi görünen bu rahatsızlığın dikkate alınması gerektiğini belirten uzmanlar, önlem alınmazsa görme bozukluğuna neden olabileceğini söylüyor. 

Güneşin birçok faydalarının yanı sıra alerjisi olan kişiler için zararları da bulunmaktadır. Baharı geride bırakıp yaza merhaba derken güneşli günlerin artmasıyla mevsimsel rahatsızlıkları olanlar bu durumdan negatif yönde etkilenmektedir. Güneşli günlerde insanların doğayla daha fazla iç içe olduğu bu günlerde bazı sıkıntılarında beraberinde geleceğini belirten uzmanlar alerjisi olanların daha fazla dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi. 

GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, bahar aylarında sık görülen göz alerjilerin insanların sağlıklarını kötü etkilememesi konusunda uyarılarda bulundu. Gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin alerjilerin habercisi olabileceğini söyleyen İpçioğlu, erken teşhis edilmediği zaman ise görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlara sebep olabileceğini söyledi.

Göz alerjilerinden korunmak için bazı püf noktaları olduğunu belirten Op. Dr. İpçioğlu, "Öncelikle böyle bir alerjisi bulunan kişinin tozlu ortamlardan uzak durması gerekiyor. Özellikle alerjik konjonktivitler kendilerini yanma, batma ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkarıyor. Alerjinin en rahatsız edici yanı göz kaşınmaları olduğundan, hastalar gözlerini kaşımaya ve ovuşturmaya doyamaz. Bu kaşımalar bazı kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur ki bunların en ciddisi ise görme kaybına yol açan keratokonustur. Alerjik göz nezleleri genellikle atopik diye adlandırılan bünyelilerde çocukluk yaşlarıyla ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini hatırlatır" ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ ALERJİYİ ARTIRIYOR

Güneş, insan sağlığı için çok faydalıdır ancak faydası olduğu kadar zararının da olduğunu belirten İpçioğlu, "Güneş alerjiyi ciddi şekilde arttırıyor. Yani güneşin içerisindeki ultraviyole, yanmayı, batmayı, kızarıklığı arttırıyor. Bunu için güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması, illaki çıkmak gerekiyorsa da korunmanın yollarını bulmak gerekiyor. Güneş gözlüğü kullanmak alerjik konjonktivitlerden ciddi bir şekilde korumaktadır. Polenlerden ve güneşe maruz kalmaktan korunduğumuz zaman, alerjinin de ciddi şekilde azaldığı görülmektedir" şeklinde konuştu.

Göz alerjisi tedavisinin başlangıçta hafif ilaçlarla yapıldığını söyleyen İpçioğlu, "Daha ciddi vakalarda yoğun ilaç kullanımı da gerekebilir. Onun için doktor kontrolü bu noktada çok önem arz ediyor. Alerjik göz yangısı sade çiçek polenleri değil, bunun yanında çayır tozları ve kavak tozları da sebep olabiliyor. Bunları illaki gözümüzle görmemiz de gerekmiyor. Çünkü gözle görülmeyen tozlar havada ciddi oranda bulunmaktadır" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal