Özellikle alerjenlerin yoğun olduğu sonbahar aylarında artış gösterdiğine şahit oluruz. Soğuk algınlığı ortalama 10 gün sürerken öksürüğünüz soğuk algınlığı tedavi yöntemlerine yanıt vermiyorsa alerjik öksürük olma ihtimali yüksektir.
Alerjik öksürüğün sebebi genellikle burundan gelen balgamın boğaz arkasına gerilemesidir. Bununla birlikte polen ve tozlara maruz kalmak alerjiyi tetikleyen etmenlerdendir.
Alerjilerin bazı belirtileri, soğuk algınlığı ile benzer. Örneğin burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kaşıntı, ciltte kızarıklık öksürüğe eşlik edecek diğer alerji belirtilerindendir. Ancak alerjik öksürük alerjenler mevcut olduğu sürece devam eder bazen aylar sürebilir.
Alerjiden kaynaklanan öksürüğe karşı yapılabilecek en önemli şey alerjen maddelerden uzak durmaktır. Sigara ve yoğun dumana maruz kalınmaması gerekir. Bunlar hava kanallarını tahriş ederek, öksürük nöbetlerine yol açabilirler. Ayrıca keskin koku yayıcı maddelerden uzak durun. Bunlar temizlik ürünlerinden, parfümlerden ve kimyasallardan yayılabilirler.
Alerjik öksürüğe ne iyi gelir?
Alerjik öksürüğün tedavisi için öncelikle doktor tarafından reçete edilen öksürük kesici kullanılmalıdır. Bununla birlikte öksürük şikâyeti yaşayan kişi sıcak içecekler tüketmeli ancak öksürük kalıcı hâle geldiyse bitkisel çözümlere başvurulabilir.
Öksürüğü azaltmak için tercih edilen ilk seçenek bitki çaylarıdır. Öksürüğe iyi gelen bitki çayları şöyle sıralanabilir:
- Nar çiçeği çayı
- Ihlamur çayı
- Karabaş otu çayı
- Böğürtlen çayı
- Ekinezya çayı
- Ayva yaprağı çayı
Karabiber çayı tarifi
Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını düzenler. Bal katılması da öksürüğü yatıştırır ve doğal bir antibiyotik formülü oluşturur.
Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile karıştırılır. Üzerine kaynamış ve bekletilmiş sıcak su dökülür. 15 dakika kadar demlendirdikten sonra süzülerek içilir.
Ballı kekik çayı tarifi
Bal katılmış kekik çayı da öksürük için çok faydalı olacaktır.
İki tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekiğin üzerine, bir bardak kaynamış su döküldükten sonra 5 dakika kadar demlenir ve süzülür. Balla tatlandırılarak içilir. Bu tarifle boğazınızı ve nefes alışınızı rahatlatacaktır.