Albay nedir, nasıl olunur? Albay olmak için ne yapılır? Albay olmak için istenen görev süreleri

Askeriyede görev alan kişiler farklı rütbelere sahiptir. Bu rütbelerden biri de albaydır. Albay olmak için ne yapılması gerektiği, hangi şartların istendiği merak edilmektedir. Albay olmak için neler yapılması gerektiğini sizler için araştırdık. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

27.06.2022-02:19 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-02:19) Albay nedir, nasıl olunur? Albay olmak için ne yapılır? Albay  olmak için istenen görev süreleri

Türkiye'de yer alan askerlik sisteminde bulunan rütbelerden biri de albaydır. Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında yer alan Albay rütbesi Yarbay ve Tuğgeneral rütbeleri arasında bulunur. Albaylar emir komuta zincirinin en üst rütbesidir. Albay olan bir kişinin ordudaki prestiji ve saygınlığı da en üst seviyededir.

Albay görevleri nelerdir?

Askeriyede Albay olarak görev alan bir kişi tugay, tümen, kolordu ve ordu gibi birliklerden sorumlu olan Kurmay Başkan ve şube müdürü olarak yer alır. Bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nde kıta görevleri alay komutanı olarak yer alır. Abay olan bir kişi ordudaki stratejik görevleri yerine getirirken ordunun bütünlüğünü de sağlamaktadır. Askeriyede bulunan diğer rütbelerin üstünde yer alan albaylık birçok kişi tarafından istenen bir rütbedir.

Albay nasıl olunur?

En yüksek subay rütbesi olan albaylık diğer subayları göre daha önemli özlük haklarına sahiptir. Albay olmak isteyen bir kişinin askeriyede subay olarak görev alması gerekir. Buna göre subay olarak başlanan görev albaylık rütbesine kadar yükselebilir. Albay olmak isteyen bir kişinin görev süreleri şu şekildedir:

Asteğmen: 1

Teğmen: 3

Üsteğmen: 6

Yüzbaşı: 6

Binbaşı: 6

Yarbay: 4

Albay: 4

Tuğgeneral – Tuğamiral: 6

Tümgeneral – Tümamiral: 3

Korgeneral – Koramiral 3

Orgeneral – Oramiral: 3

Belirlenen süreler boyunca görev yapan kişiler birer birer rütbe atlayabilir. Belirlenen rütbelerdeki görev süreleri tamamlayan kişiler albaylık rütbesine yükselebilir. Ancak rütbeniz bekleme suresinin ardından otomatik olarak yükselmez. Rütbe yüksele bilmeniz için Yüksek Askeri Şura’da görev için uygun olup olmadığınıza kararı verilir. Görev için uygun olduğunuzda karar verilmesi durumunda ise albaylık rütbesine yükseltebilirsiniz.

Albay Nedir

En erken kaç yaşında albay olunur?

Albay olmak isteyen bir kişinin Türk Silahlı kuvvetlerimize uzun süre görev yapması gerekir. Albay olan kişiler genellikle 50 ve 60 yaş arasında yer alır. Kişilerin 21 yaşında askeri okuldan mezun olması durumunda 25 sene görevlerini tamamlaması gerekir. Buna göre bu kişiler en erken 46 yaşında Albay olarak görev alabilir. Askeriyede bulunan rütbelerdeki görev sürelerinin izin tamamlanmasının ardından albaylık rütbesine çıkabilirsiniz.

Ancak Yüksek Askeri Şura kararı doğrultusunda erken yaşta albaylık rütbesine çıkabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yaşanan darbe sonrasında FETÖ üyesi olan birçok kişinin görevden alınması durumunda askeriyede subay açığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle bu süreçte askeri rütbe yükselme de daha kolay bir hale geldi. Bu nedenle daha erken yaşta Albay olan kişileri görebilmekteyiz.

Albay olmak zor mudur?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet vermek isteyen kişilerin öncelikle bu iş için istekli olması gerekir. Maaşlarının yüksek olması nedeniyle tercih edilecek bir meslek değildir. Albay olmak isteyen bir kişinin uzun yıllar boyunca görev yapmış olması gerekir. Ardından Yüksek Askeri Şura tarafından alınan karar sonucunda Albay olarak görev alabilirsiniz. Ancak Yüksek Askeri Şura tarafından verilen kararlar ile birçok subay göreve uygun görülmemektedir. Yeterli oldukları düşünülmeyen subayların rütbesi yükseltilmez. Buna göre subayların temiz bir sicile sahip olması ve ceza olmaması gerekir. Yani kısaca Albay olmanın zor olduğunu söyleyebiliriz.  

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal