Türküler, bulunduğu yörenin ruhunu içinde barındırır ve toplumsal sembollere sahiptir. 20. yüzyılda türküleri derleyen insanlar sayesinde dönemin insanlarının ruh hallerini, yaşantılarını ve hüzünlerini öğrenebiliyoruz. Yaşar Kemal de türküleri derleyen insanlardan birisidir.
ALAGEYİK DESTANI YAŞAR KEMAL
Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi kitabında yer alan üç efsaneden biridir. Yaşar Kemal Anadolu'yu karış karış gezerek bu eserleri toplamıştır. Daha sonra destanları kendi üslubu ile harmanlayarak okuyucuya sunar. İlk eser Köroğlu'dur. Bolu Beyi ile verdiği mücadeleyi anlatır. İkinci eser Karacaoğlan'dır. Bu eserde Karacaoğlan'ın sevdiği Elif'e kavuşmasını anlatır. Üçüncü eserse Alacageyik Destanı'dır.
ALACAGEYİK DESTANI TÜRKÜSÜ HİKAYESİ
Yaşar Kemal'in kitabından aktarılana göre Halil dal gibi genç bir delikanlıdır. Geyik avına müptela olmuş bir bireydir. Hem Halil'in annesi, hem de nişanlısı artık Halil'in geyik avına gitmemesini ister. Sebebiyse geyik avının uğursuzluk getirmesidir. Halil kimseyi dinlemez ve ava gider. Bir geyik yavrusunu vurur ve eve getirir. Bunu gören annesi Halil'e çok kızar. Bundan sonra Halil geyik avını bırakıp tahta işlemeciliği yapsa da içinde hala geyik öldürme arzusu bulunmaktadır.
Nişanlasıyla evlenen Halil, düğün günü eşinin yanına giderken bir geyik sesi duyar. İçten içe deliren Halil, artık dayanamaz ve eşini bırakıp dağa geyik vurmaya gider. Geyiği bulur ama geyik kaçar. Geyik kaçtıkça Halil kovalar. En sonunda Halil uçurumdan düşer ve ölür.
Alageyik Destanı bu yönden neden geyik avının uğursuz olduğunu da bir bakıma gösterir. Daha sonra türkünün hem filmi hem de şarkısı yapılmış, dönemlerinde oldukça sevilmişlerdir.
ALAGEYİK DESTANI TÜRKÜSÜ SÖZLERİ
Ben de gittim bir geyiğin avına
Geyik aldı gitti beni kendi dağına
Tövbeler tövbesi geyik avına
Siz gidin kardaşlarım kaldım kayalarda
Sizin gidin yoldaşlar kaldım burada
Ben giderken kaya başı kar idi,
Yel vurdu da ılgıt ılgıt eridi,
Ak bilekler taş üstünde çürüdü,
Gidin arkadaşlar kaldım burada
Esvabım bohçada basılı kaldı,
Tüfeğim duvarda asılı kaldı,
Nişanlım da benden küsülü kaldı,
Gidin kardaşlarım kaldım kayada
Siz gidin yoldaşlar kaldım burada
Cemalim türküsünün hikayesini merak ediyorsanız bu habere tıklayabilirsiniz.