Akne İle Savaşmanızı Sağlayan 4 Yöntem

Özellikle ergenlik döneminde görülen akneler kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Genellikle 20’li yaşların sonuna doğru görülmese de, genetik bazı durumlardan dolayı 50’li yaşlara kadar kötü bir görüntü sunmaya devam eder. Peki, sivilce tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

25.09.2020-18:06 - (Son Güncelleme: 25.09.2020-18:05) Akne İle Savaşmanızı Sağlayan 4 Yöntem

Birçok kişinin baş etmek zorunda kaldığı sivilceler belli başlı tedavi yöntemleriyle yok edilebilir. Prof. Dr. Özer Arıcan, akne ve tedavisi hakkında merak edilenleri sizin için anlattı. İşte detaylar…

BAZI CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ SİVİLCEYİ TETİKLİYOR

Özellikle 12-17 yaş aralığındaki gençlerde görülen akne yaygın bir deri hastalığıdır. Ancak 25 yaşından sonra görülen geç başlangıçlı akne formuna da sık rastlanmaktadır. Oluşma nedenleri arasında ailesel yatkınlık ön planda yer alır.

Bunun yanı sıra yüze uygulanan ürünlerin ve bazı ilaçların da akneyi tetikleyebileceğini belirten Prof. Dr. Arıcan, ‘Bu nedenle cilt bakım ürünlerini mutlaka doktor önerisi ile kullanılmalıdır. İnsan derisinde en sık yüz, boyun, omuzlar, sırt ve göğüs bölgesinde bulunan kıl folikülü ve ilişkili olduğu sebase bezlerin dışarı açıldığı porların kapanması ve bazen iltihaplanması ile ortaya çıkmaktadır’ dedi.

Sivilcenin farklı lezyonlarının da bulunduğunu aktaran Arıcan, bunlara göre hastalığın klinik olarak hafiften, çok şiddetliye kadar ayrı ayrı sınıflandırılabileceğini söyledi.

PSİKOLOJİK SORUN HALİNE GELEBİLİYOR

Akne özellikle gençlerin psikolojisinin olumsuz etkilenmesine neden olan bir hastalıktır. Günümüzde dış görünüşün eskiye nazaran çok daha önemli olduğu ve bundan dolayı ufak bir akneden dolayı işine, okuluna gitmek istemeyen gençler olabilmekte ve bu durumu çok ciddi sorun haline getirebilmektedirler.

Sorunu tedavi etmek yerine kendi başlarına halletmeye kalkmak, takıntı haline getirmek gençlerin okul ve mesleki başarıları da olumsuz etkiler diyen Arıcan, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Yine aynı şekilde akne sorunu çözülmeyip süreç uzadığında gençler, farklı tedavi seçeneklerine yönelebilmekte, internetten veya arkadaş tavsiyesi ise sağlıklı olmayan ürünler kullanarak durumu daha da kötüleştirebilmekte, üstelik de ciddi maddi kayba uğramaktadırlar. Bu yüzden anne babalarına da aşırı baskı oluşturabilmektedirler. Bu problemleri yaşayan gençler için dermatolog yardımı önem taşımaktadır.’

AKNEYİ SIKARAK YOK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Belli bir süre boyunca tekrar eden bir hastalık olması, hastanın psikolojisini olumsuz etkilemesi, kalıcı izler bırakması gibi sebeplerden dolayı aknenin erken tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süreci hastalığın şiddetine bağlı olduğu gibi, hastanın tedaviye uyumuna da bağlıdır. Kadınlarda hormonal faktörler yaş ilerledikçe çok daha önemli bir rol oynar.

Stres, aşırı karbonhidratlı ve yağlı beslenme gibi faktörler aknenin artmasına neden olur. Ancak akne tedavi edilebilir bir hastalıktır. Aknenin durumuna ve seyrine göre tedaviye bir dermatoloji uzmanı tarafından yön verilmelidir. Tedavinin uzun soluklu olabileceği göz önüne alınarak, aceleci olunmamalı ve aknelerin sıkarak yok edilemeyeceği bilinmelidir.

TEDAVİDE DÜZENLİ TAKİP ŞART

Hiçbir hastalığın tek tip tedavisi olmadığı gibi aknenin de bir tek tedavisi yoktur. Hastalık değil hasta tedavi edileceği için kişiye en uygun tedavi yöntemi dermatoloji uzmanı tarafından belirlenmelidir. Tedavide lokal ilaçların yanı sıra antibiyotikler ve A vitamini türevi olan izotretinoin de kullanılır.

Bu ilaçlar, özel takip gerektiren ilaçlardır ve sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Tüm tedavilerde periyodik olarak takip edilmelidir. Hastaların duruma göre aylık ya da hekim önerisine göre farklı aralıklarla düzenli takibi ile bu dönem rahat atlatılabilir. Akne izleri için de modern kozmetik dermatoloji uygulamalarından yararlanılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal