Akciğerin Güçlenmesini Sağlıyor!

Pandemik bir salgın olan Coronavirüsünde en çok etkilenen organ akciğerdir. Uzmanlar, çeşitli egzersizler yaparak akciğerin güçlendirilebileceğini belirtmektedir. Peki, akciğeri güçlendiren egzersizler nelerdir? Detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…

15.04.2020-11:36 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-10:03) Akciğerin Güçlenmesini Sağlıyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Zekai Tarım, diyafram egzersizi, büzük dudak solunumu, yürüyüş ve yoga yaparak akciğerin güçlendirilebileceğini söylüyor. Covid-19 virüsünün en çok akciğerleri etkilediğini ifade eden Dr. Zekai Tarım, “Virüs zatürre gelişmesine neden olarak hastalarda nefes darlığı oluşturuyor. Bu nedenle bu hastalığa yakalananların, tedavi olup iyileşenlerin veya sağlıklı olup evde izole olanların yapabileceği bazı solunum egzersizleri mevcut. Bu egzersizler akciğer kapasitesinin artmasına, solunum kaslarının güçlenmesine, oksijen satürasyonunun yükselmesine yardımcı oluyor,” şeklinde konuştu.

Basit egzersiz yapılabileceğini belirten Dr. Tarım’ın önerileri şu şekildedir:

“Dizleriniz bükülü olarak sırt üstü uzanın veya bir sandalyede otururken, bir elinizi göğüs kafesinin üstüne diğer elinizi de karnınızın üst kısmına koyun (midenizin üstüne). Burnunuzdan sakince nefes alın ve bu esnada karnınızdaki elinizin yukarıya kalkması için karnınızı şişirin (göğüs kafesinizdeki eliniz hareket etmemeli). Ardından burnunuzdan aldığınız havayı, ağzınızdan yavaş yavaş verin, nefesinizi verirken karın kaslarınızı kasın. Bu hareket en önemli solunum kası olan diyaframı güçlendirir. Bu nefes egzersizini günde 5-10 dakika süre ile üç ya da dört kez yaparsanız, nefesinizi daha kolay almanızı sağlayacaktır ve zaman içinde otomatik hale gelecektir.”

BÜZÜK DUDAK HAREKETİ

Bu egzersizde, oturur vaziyette burnunuzdan nefes alın, dudaklarınızı iyice büzerek ıslık çalar şekilde yavaşça nefesinizi verin. Bu şekilde akciğerinizin kapasiteni artırıp, içerdeki havayı büyük ölçüde boşaltmış olursunuz. Bu egzersizi her gün 2-3 defa beş dakika uygulayabilirsiniz.

Karantina sürecinde evin içerisinde de yürüyüş yapılabilir. Evde yürüyüş süresini altı dakika olarak belirleyebilirsiniz. Bu egzersizde zaman tutarak ev içinde altı dakika süresince kaç metre yürüdüğünüzü hesaplayabilirsiniz. Yürüyüşün temposunda hafif, orta tercih edilmelidir. Bu tempo yürürken konuşmayı engellemeyecek bir tempodur. İleri düzey kalp yetersizliği olan hastaların bu tempoda yürüyüş yapmaları uygun olmayabilir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal