Akciğerde Neden Leke Olur?

Akciğer lekesi, çoğunlukla, dışarıdan vücuda girip akciğere yerleşen mikropların akciğerde lekeye sebep olması ile ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bunun dışında, birçok farklı etken de akciğer lekesine sebep olabilmektedir.

30.07.2020-09:30 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-09:28) Akciğerde Neden Leke Olur?

Akciğerde neden leke olur sorusunun cevabı genelde, üst solunum yolu enfeksiyonudur. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüsler, akciğer zarlarının iltihaplanmasına yol açmaktadır. Ancak, akciğer zarının iltihaplanmasına yol açan virüsler elbette üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan virüslerle sınırlı değildir. Bunun yanı sıra, zatürre, bronşit gibi hastalıklara sebebiyet veren virüsler de akciğer lekesine oluşumuna yol açabilmektedir. Bunlar akciğer lekesi oluşumunun fazla tehlike oluşturmayan sebepleridir. En tehlikeli sebeplerden biri ise kanser hücrelerinin akciğer zarında tümör oluşturmasıdır. Bu da genelde sigara kullanımı ve kafein alımının çok olduğu ve bağışıklık sisteminin düşük olduğu kişilerde görülmektedir. Bir diğer tehlikeli sebep de akciğerdeki mantarlardır. Bu da genellikle ağır gribal enfeksiyonlar, uzun süreli aç kalınarak kısa sürede verilen kilo, uzun süreli antibiyotik tedavileri ve vücut direncinin düşük olması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur.

Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde neden leke olur sorusunun cevabını verdikten sonra, akciğer lekesinin belirtilerine göz atmak da faydalı olacaktır. Akciğer lekesinin hırıltılı nefes, bitmeyen grip ve boğaz ağrısı gibi pek çok farklı belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin arasında kişide gece başlayan ve kesilmeyen öksürük olması, kişinin yutkunurken zorlanması, boynunun altında şişlik olması, iştahsız olması ve kilo kaybetmesi, vücut hareketlerinde kısıtlanması, kişide kas yorgunluğu olması ve kişinin hareketlerde zorlanması, kişinin öksürüğünden kan çıkması da bulunmaktadır.

Tedavisi Yöntemi Nedir?

Akciğerde neden leke olur konusuna değinirken, tedavi yöntemlerinden bahsetmek de yerin olacaktır. Akciğer lekesinin çeşitli tıbbi yöntemleri bulunmaktadır. Tıbbi yönteme bakıldığında, kanser hücrelerinin yol açtığı tümörlerle meydana gelen lekelenmeler için, tehlikeli bir durum haline gelmeden yapılacak erken tedavi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bununla birlikte, akciğer lekelenmesinin iyi olduğu durumlarda da erken uygulanan tedavi oldukça önemlidir. Çünkü, akciğer lekelenmesi tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlar meydana getirebilmektedir.

Enfoksiyon kaynaklı akciğer lekelenmesinde genelde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında, leke 8-30 mm çapında ve iyi huylu ise radyolojik görüntü ile kontrol edilmekte, 2 yıl kadar bir süre ile takip edilmektedir. Eğer leke büyümüyorsa ve buzlu cam gibi görünmüyorsa lekenin 2 yıldan sonra daha fazla incelenmesine ve takibine gerek kalmamaktadır. Fakat, eğer hastada kanser riski varsa; düşük seviyeli kanser riskinde 3 ay, 6 ay, 12 ay, 24 ay şeklinde tomografi takibi yapılmaktadır. Orta düzey kanser riskinde PET-CT, ilaçlı tomografi, iğne biyopsisi ya da bronkoskopi uygulanmaktadır. İnceleme sonucuna göre kanser tespiti yapılmazsa yine tomogrofi ile takibi sürdürülmektedir. Yüksek derecede bir kanser riskinde ise biyopsi yapılmadan direkt kapalı cerrahi yöntemi ile tanı yapılmaktadır. Tanının ardından kesin kanser teşhisi koyulursa ise kanser cerrahisi uygulanmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal