Akciğer Kanserli Hasta Kaç Yıl Yaşar?

Tüm akciğer kanseri tanılarının %84'ünü oluşturan en yaygın kanser türü akciğer kanseridir. Bu yüzden “Akciğer Kanserli Hasta Kaç Yıl Yaşar” kanser hastalarından ve yakınlarından en yoğun gelen sorudur.

13.06.2020-12:40 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-16:18) Akciğer Kanserli Hasta Kaç Yıl Yaşar?

Tüm akciğer kanseri tanılarının %84'ünü oluşturan en yaygın kanser türü akciğer kanseridir. Bu yüzden “Akciğer Kanserli Hasta Kaç Yıl Yaşar” kanser hastalarından ve yakınlarından en yoğun gelen sorudur

Akciğer kanseri, tüm yeni kanser tanılarının yaklaşık 'ünü oluşturur. Bununla birlikte, 2007'den 2016'ya kadar, yeni akciğer kanseri vakalarının sayısı erkeklerde yılda yaklaşık %3 ve kadınlarda yılda %1,5 azalmıştır.

65 yaş ve üstü insanların hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ortalama tanı yaşı 70'tir.

Akciğer kanseri, erkekler ve kadınlar için en çok ölüme sebep olan ikinci kanser türüdür.

Ölüm oranları 1990'da erkeklerde %51, 2002'de kadınlarda %26 azalmıştır. 2008'den 2017'ye kadar akciğer kanseri olan erkeklerde ölüm oranları her yıl %4 düşmüştür. Akciğer kanseri olan kadınlar için ölüm oranları yılda %3 azaldı. Araştırmalar, bu düşüşlerin daha fazla insanın sigara içmemesinden, daha fazla insanın sigarayı bırakmasından ve teşhis ve tedavideki tıbbi ilerlemelerden kaynaklandığını göstermektedir.

Sağkalım Oranları

Beş yıllık sağkalım oranı, insanların kanserin teşhisinden en az 5 yıl sonra yüzde kaçının yaşadığını belirtir. Akciğer kanseri olan tüm insanlar için 5 yıllık sağkalım oranı 'dur. Erkekler için 5 yıllık sağkalım oranı 'dır. Kadınlar için 5 yıllık sağkalım oranı %23'tür. Küçük hücreli akciğer kanseri için %6 iken, KHDAK (Küçük hücreli dışı akciğer kanseri) için 5 yıllık sağkalım oranı %24'tür.

Bununla birlikte, hayatta kalma oranlarının, akciğer kanserinin alt tipi ve hastalığın evresi dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olduğunu belirtmek önemlidir.

KHDAK Tedavisi

Lokalize KHDAK'si olan kişiler için, kanserin akciğer dışına yayılmamasından dolayı toplam 5 yıllık sağkalım oranı %61'dir. Kanserin akciğer dışına yakın bölgelere yayıldığı anlamına gelen bölgesel KHDAK için 5 yıllık sağkalım oranı yaklaşık %35'tir. Güncel verilere dayanarak, kanser vücudun uzak metastatik akciğer kanseri olarak adlandırılan bölgelerine yayıldığında, 5 yıllık sağkalım oranı %6'dır. Hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapiler gibi yeni tedavilerin metastatik akciğer kanseri olan kişilerin her zamankinden daha uzun yaşamalarını sağladığını belirtmek önemlidir.

Her yıl tüm dünyada yüzbinlerce binlerce insan KHDAK tedavisinde başarılı sonuçlar alıyor.  Ayrıca, ilerlemiş akciğer kanseri olan bazı hastalar tanıdan yıllar sonra dahi yaşayabiliyor. Bazen akciğer kanserlerinin tedavi edilemez olduğu söylenen hastalar, akciğer kanserlerinin tedavi edilebilir olduğu söylenen birçok kişiden daha uzun yaşayabiliyorlar. Hatırlanması gereken önemli şey, akciğer kanserinin herhangi bir aşamada tedavi edilebilir olmasıdır ve bu tedavilerin, akciğer kanseri olan kişilerin daha iyi yaşam kalitesiyle daha uzun yaşamasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Ayrıca, KHDAK hastalarının hayatta kalma oranları hakkındaki istatistiklerin bir tahmin olduğunu hatırlamak önemlidir. Tahmin, Amerika Birleşik Devletleri'nde bu kansere sahip kişilerin sayısına dayanan yıllık verilerden geliyor. Ayrıca, uzmanlar hayatta kalma istatistiklerini her 5 yılda bir ölçer. Dolayısıyla, tahmin 5 yıldan daha kısa bir süre için mevcut olan daha iyi tanı veya tedavi sonuçlarını göstermeyebilir. Bu yüzden her ne kadar akciğer kanserli hasta kaç yıl yaşar sorusu en yaygın soru olsa da, hastaya bir ömür biçmek artık doğru bir yaklaşım olmayıp, mevcut imkanların artmasıyla yanıt “hasta’ya bağlı olarak değişir” şeklinde olmalıdır.

İstatistikler, Amerikan Kanser Derneği'nin (ACS) yayınından, Kanser Gerçekleri ve Rakamlar 2020, ACS web sitesinden ve Ulusal Kanser Enstitüsü'nün Gözetim, Epidemiyoloji ve Son Sonuçlar (SEER) Programından (tüm kaynaklara Ocak 2020'de erişildi) uyarlanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal