Son dönemlerde en sık şikayet edilen durum göğüs ağrısı ve
nefes darlığı belirtileri. Peki bu semptomların aslında akciğer kanseri
belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?
AKCİĞER KANSERİ NEDİR?
Hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesiyle meydana gelen kanser oluştuğu bölgede büyük hasar bırakır. Kanser hücreleri kontrolsüz büyüdükleri ve çoğaldıkları yerlerde tümörleri oluşturur. Normal olan sağlıklı dokuları da yıpratabilir ve hasar bırakabilirler. Akciğer kanseri geçirilmiş tüberküloz veya veremden kalan yara dokusu üzerinde oluşabilir. En sık görülen belirtisi öksürük ve nefes darlığıdır.
AKCİĞER KANSERİ KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Akciğer kanseri oluşumunda en önde gelen faktör genetik yatkınlıktır. Bunun dışında eğer hastanın geçmişinde akciğer kanseri öyküsü var ise, akciğer kanseri tanısı konmamış bir kişiye göre daha fazla risk taşır. Akciğer kanseri riskini oluşturan meslekleri icra etmesi kişinin kansere yakalanma riskini arttırıyor. Madenciler, kot taşlama fabrikasında çalışanlar, tekstil, izolasyon ve tersane işçileri, petro-kimya, baca temizleyiciler ve ağır sanayi işçileri bu risk grubunda yer alan kişilerdir.
40-60 yaş arası kişilerde kansere yakalanma riskini en aza indirgemek için her yıl düzenli olarak akciğer grafisi çektirmelidir.
AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Öksürük ve balgamla kendini gösteren akciğer kanserinin daha birçok bilmediğimiz belirtisi var. Öksürük gibi şikayetler dikkate alınmayıp takibi yapılmadığında ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Akciğer kanserinin en yaygın belirtilerini şöyle sıralamak gerekir;
- Geçmeyen öksürük
- Sürekli nefes darlığı ve hırıltılı solunum
- Geçmeyen ve giderek artan öksürük, kanlı balgam
- İştah ve kilo kaybı
- Göğüs, sırt, omuz, kürek kemiği, kol ve bacak ağrısı
- Ses kısıklığı
- Yutma güçlüğü
- Göz kapağında düşme
- Tekrarlayan enfeksiyonlar
- Parmaklarda çomaklaşma
- Akciğer iltihabı, göğüs kafesi içinde sıvı birikmesi
- Ses kısıklığı, baskı nedeniyle göğüsün üst bölümünde, boyunda, başta ortaya çıkan ödem
- İştahsızlık ve ani kilo verimi
- En çok karşımıza çıkan ve ilk belirtiler içinde yer alan öksürük son derece dikkat çekicidir. Bunun ortaya çıkmasının ardından şiddeti sürekli artar. Özellikle inatçı olması en bilinen yanıdır. Zaman zaman öksürük sonrasında çıkan balgamın içinde kan da görülebilir. Bunun rengi ise koyu kahverengidir.
- Akciğer kanserinin belirtileri içinde dikkat çeken bir diğer husus ise nefes darlığı olarak bilinir. Bunun yanı sıra hırıltılı nefes alma ve verme da görülür. Bunun hangi evrede ortaya çıktığı en çok merak edilen konuların başında olsa da her evrede görülebildiğini çok net olarak ifade etmek lazım.
- Akciğer kanseri olan kişilerde ortaya çıkan bir belirti ise göğüs kısmındaki ağrıdır. En temel olarak kabul edilen göstergelerin içinde karşımıza çıkar. Özellikle de derin bir nefes alma esnasında ortaya çıkması ya da gülme ile öksürme sırasında şiddetinin artması çok yaygın görülür.
- Bu hastalığın bilinen bir diğer göstergesi ise kilo kaybıdır. Ancak bunun zamana yayılmış bir biçimde değil, hızlı ve bir anda ortaya çıkması şarttır. Ayrıca iştahsızlık olarak bilinen durum da bu hallerde görülür.
- Akciğer kanseri belirtileri içinde karşımıza çıkan bir diğer durum ise göz kapağında yaşanan düşmedir. Göz bebeğinin küçülmesi de çok sık görülür.
- Normal şartlarda çok sık görülmeyen birtakım enfeksiyonların daha fazla olması da en bilinen belirtilerin içinde dikkat çeker.
Ayrıca akciğer kanseri vücuda yayılmadan önce pek fazla belirti göstermiyor. Akciğer kanseri tanısı maalesef ileriki evrelerde hastanın şikayetlerinin artmasıyla konuluyor. Özellikle 50'li yaşlardan sonra bu şikayetleri yaşayan hastaların vakit kaybetmeden bir uzmana görünmesi gerekmektedir.
AKCİĞER KANSERİNİN TEDAVİSİ NEDİR?
Tümörün büyüklüğüne, kanserin hangi aşamada olduğuna ve hastanın durumuna göre tedavi seçeneği uzman doktor tarafından belirlenir. Eğer kanser çok fazla yayılmışsa ve çok ileriki aşamadaysa birden azla tedavi seçeneği hastaya uygulanır. Kanserin, tümörün ameliyatla çıkarılması için cerrahi müdahale gerekebilir.
Hastaya kemoterapi seansı önerilir. Yani tıbbi tedavi dediğimiz kısım. Kanser hücrelerinin çoğalmasının önüne geçmek için radyoterapi yani ışın tedavisi en sık kullanılan yöntemdir. Bunun dışında hastaya cerrahi müdahale öncesi neoadjuvan tedavisi uygulanır. Bu tedavi uygulanacak operasyon öncesi kanser hücrelerini küçültmek için yapılır.