Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sonrası yaşanan ekonomik burhan birçok alanda ülkeleri krizin eşiğine getirdi. Dünya genelinde tedarik zinciri de yaşanan bu pandemiden payını aldı. Tedarik zincirinde yaşanan kriz emtia fiyatlarında tavan yükselişe neden oldu.
Yaşanan koronavirüs sonrası petrol fiyatlarında tarihi düşüş yaşanmıştı. Yaşanan düşüşün en büyük etmeni petrole olan talebin pandemi sürecinde azalması. Fakat azalan talebe rağmen petrolde artan üretim fiyatlarda tarihi düşüşe neden oldu.
PANDEMİ BİTTİ PETROL FİYATLARI TAVAN YAPTI
Pandemi sonrası hayatın kısmen normale dönmesi ile petrole olan talep normal seviyelere çıkarken bu kez de tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar petrol fiyatlarını hızla arttırdı. Tedarik krizi, petrolde depolama ve nakliyat maliyetlerini yükseltti. Yükselen maliyetler ile birlikte dünya genelinde petrol fiyatlarında artış gözlemlendi.
EN UCUZ BENZİN TÜRKİYE’DE
Türkiye’de bu krizden nasibini alan ülkeler arasında yerini aldı. Son zamla birlikte sene başından bu yana benzin yüzde 41,5, motorin yüzde 55 ve LPG yüzde 111 zamlandı. LPG'ye son iki ayda gelen zamsa yüzde 60'ı geçti. Fakat Avrupa ve ABD’ye kıyasla bu krizi en düşük seviyede tutmaya çalışıyor. Avrupa’da 20 TL civarına gelen benzin fiyatları Türkiye’de 9-10 TL’de seyir ediyor. Bunun en büyük etmeni Türkiye’nin akaryakıttan alınan ÖTV oranını yüzde 0’a düşürmesi oldu. Peki son fiyatlar ile birlikte benzindeki durum vatandaşın deposuna nasıl yansıdı?
TÜRKİYE’DEKİ BENZİN ZAMMI DEPOLARA NASIL YANSIDI?
BENZİN: Ocak ayında, 50 TL’ye 6,19 litre benzin alınabiliyorken tüketiciler yeni zam ile birlikte 50 TL’ye 4,9 litre benzin alabilecek.
MOTORİN: Tüketiciler sene başında 50 liraya 6,5 litre motorin alabiliyorken yeni zamla birlikte 50 TL’ye 4,9 litre motorin alabilecek.
LPG: Sene başında 50 TL’ye 12,5 litre otogaz alabilen bir tüketici son zamla birlikte 5,9 litre otogaz alabilecek.