Akaryakıt Bulmak Zorlaşacak Mı? Petrol İşverenleri Sendikası Başkanı Vahim Tabloyu Açıkladı

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş yaptığı açıklamada akaryakıt şirketlerin zor durumda olduğunu açıkladı. Kısa sürede önlem alınmazsa bayilerin zarardan kaynaklı kapanacağını dile getirdi.

17.02.2022-16:29 - (Son Güncelleme: 18.02.2022-14:07) Akaryakıt Bulmak Zorlaşacak Mı? Petrol İşverenleri Sendikası Başkanı Vahim Tabloyu Açıkladı

Yakıt şirketleri artan maliyetler ve TL cinsinden kar marjı yüzünden batma tehlikesi ile karşı karşıya. Sektör temsilcileri maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini önlem alınmazsa 13 binin üzerindeki istasyondan 4 bininin kapanacağını uyarısında bulundu. 

KUR ARTIŞINA RAĞMEN KAR TL ÜZERİNDEN KAZANILIYOR 

Kapanan işletmelerin yanı sıra yaklaşık 1000 bayiinin de ürün alamayabileceğini ve işletme sahiplerinin kredile kaynaklarının tükendiğini belirten Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş kur artışına rağmen kazancın TL üzerinden olması nedeniyle akaryakıt şirketlerinin zarar ettiğini söyledi. “Asgari ücretteki artışın yanı sıra elektrik fiyatlarındaki zamla birlikte bayiler artık fiilen zarar etmeye başladı. Uzun süredir sıkıntıda olan bayiler düşük kâr payları ve artan maliyetlerle ayakta kalmakta zorlanıyor. Son 1 yıllık zaman diliminde akaryakıt alım fiyatlarının 3 katına çıktı. Bununla birlikte bayileri kâr payı oransal değil sabit olarak belirlendiği için her zammın kârlarını oransal olarak azalttı. Bu durum işletme sermayesi ihtiyacımızı da 3 katına çıkarmıştır” diyen Okumuş, bu nedenle desteğe ihtiyacı olduklarını yoksa şirketlerin batacağını dile getirdi. Problemlerin çözüme ulaşması için EPDK ile koordineli hareket ettiklerini belirten Okumuş, mevcut durum bu şekilde devam ederse Mayıs ayının bitimine doğru 4 binin üzerinde işletmenin kapanabileceğini belirtti 


İŞLETMELERİN KREDİ ALACAK TEMİNATLARI KALMADI 

Türkiye’de ortalama 13033 akaryakıt işletmesinin bulunduğunu belirten Okumuş “İşletme sermaye ihtiyacını karşılamak için uzun süredir bankalardan kredi kullanıyor. İstasyonların artık kredi alacak teminatları kalmadı” dedi İmran Okumuş, giderlerini karşılayamama sebebiyle 1000 bayinin akaryakıt alamayacağını söyledi. GÜNLÜK 61 BİN LİRA ZARAR İşletme başına düşen karın azılmasıyla birlikte zararın daha da arttığını belirten Okumuş, “Günlük 10 bin litre satış yapan bir bayii 61 bin 332 lira zarar ediyor. 10 bin litre satış yapan bir bayi 11 kişilik personele 89 bin 500 lira, elektriğe 33 bin lira, finansman ve pos için 53 bin 450 lira harcıyor. Toplam masrafları 247 bin 172 lira olan bayi, 4.6 milyon liralık cirodan 185 bin 850 lira gelir elde ediyor. Bu durumda söz konusu bayi 61 bin 332 lira zarar etmiş oluyor” dedi. Okumuş, sendika il temsilcileriyle 26 Şubat’ta Ankara’da bir araya gelerek sorunlarını tartışacakları bilgisini verdi.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal