Akalazya, yemek borusunda gerçekleşmesi gerekli olan fonksiyonların bozulduğu bir sindirim sistemi hastalığıdır. Akalazya hastalığında, besinler yemek borusunda birikir. Hastalık dolasıyla besinler mideye geçemediği için kişide mide bulantısı ve kusma belirtileri görülür. Akalazya hastalığı genellikle 20 veya 30’lu yaşlarda ortaya çıkan toplumda nadiren görülen bir hastalıktır. Akalazya neden olur? Akalazya belirtileri nelerdir? Akalazya tedavisi nasıl yapılır?
AKALAZYA NEDEN OLUR?
Akalazya, yutma eylemi ile birlikte kapakçık sistemini uyaran sinir hücrelerinin zarar görmesi sonucunda meydana çıkan bir rahatsızlıktır. Viral hastalıklar ve özofagus kanseri de bu rahatsızlığa sebep olabilir.
AKALAZYA BELİRTİLERİ
- Katı ve sıvı gıdaları yutma güçlüğü
- Yemek sonrası öksürük
- Midede yanma ve ekşime
- Göğüs ağrısı
- Boğazda dolgunluk hissi
- Kusma ve öğürme
- Geğirme
- Kilo kaybı
AKALAZYA TEDAVİSİ
Akalazya tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri, hastalığın derecesine göre değişiklik göstermektedir.
- İlaç tedavisi hafif belirtiler gösteren ve hastalığın henüz ilk evrede olduğu hastalara uygulanır.
- Botoks tedavisi ile alt özofagus sfinkterine enjekte edilen botoksla kasılamaz hale gelen kas mecburen gevşemektedir. Gastroskopi esnasında da yapılabilecek bu işlemin etkisi 6-12 ay kadar sürmektedir. Bu sebeple bulguların tekrar ortaya çıkması durumunda, bu işlemin 1 yıl arayla tekrarlanması önerilmektedir.
- Balon dilatasyonu ismi verilen yöntemde, 30-40 mm çapındaki dilatasyon balonları alt özofagus bölgesine yerleştirilip şişirilmektedir. Yemek borusu ve mide arasındaki geçişin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini amaçlayan bu tedavi yönteminde başarı oranı %70-80’dir.
- İlaç, botoks ve balon tedavisine cevap vermeyen hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Akalazya tedavisinde uygulanan ''Heller Miyotomi'' adı verilen cerrahi yöntemde, alt özofagus kasının bir kısmı kesilerek besinler için geçiş yolu açılmaktadır.