Emeklileri etkileyecek yeni sistem için çalışmalar başladı. Türkiye’de emeklilik sistemi üzerinde yapılması planlanan değişiklikler giderek daha fazla konuşulmaya başlandı. TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışmalar yapacaklarını açıklaması, milyonlarca emeklinin ve çalışanının "Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak?" sorusuna yanıt aramasına yol açtı. Bu gelişmenin ardından Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, yeni emeklilik sistemi konusunda dikkat çekici önerilerde bulundu. Ergün, “Daha fazla prim ödeyen ya da daha çok çalışan, daha az çalışandan daha düşük Emekli Maaşı almamalı” dedi.
Emekli Maaşlarında Adalet Vurgusu
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, TÜED Başkanı Kazım Ergün, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin adalet ilkesinden uzaklaştığını belirtti. Ergün, "Şu anda kök maaşlar 12 bin 500 liranın altında. Yeni emeklilik sistemi öyle düzenlenmeli ki, emekliler ‘Benim hakkım buymuş’ diyerek memnuniyet duymalı. Eskiden 25 yıl çalışan bir kişi yüzde 70 oranında maaş alırken, şimdi bu oran yüzde 35’e düşmüş durumda. Yeni sistem hazırlanırken, bizler gibi bu alanda bilgi sahibi kuruluşlarla iş birliği yapılmalı. Yeni sistemde prim miktarı, prim günü ve yaş kriterleri adil bir şekilde belirlenmeli" ifadelerini kullandı.
Erken Emekliliğin Zararları
Ergün, erken emeklilik konusuna da değinerek, 38 yaşında kadınların ve 43 yaşında erkeklerin emekli olmasının doğru olmadığını savundu. "En verimli yaşlar 40 ila 60 arasındadır. Erken emeklilik Türkiye’ye zarar veriyor" diyen Ergün, bu konuda da yıllardır aynı görüşte olduğunu belirtti.
Sistemde Eşitlik Şartı
TÜED Başkanı Kazım Ergün, sosyal güvenlik mevzuatının sık sık değiştirilmesi nedeniyle emekli maaşı hesaplamalarında eşitsizlikler oluştuğunu vurguladı. Ergün, “Aralık 2024 ile Ocak 2025 arasında emekli olanlar arasında yüzde 30’a varan maaş farkı olmamalıdır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile getirilen katsayılar, yıllar içinde büyük değişiklikler gösterdiği için emekli maaşı hesaplamalarında adalet ortadan kalkmıştır. 2008 sonrası emekli olanların kök maaşlarında ciddi kayıplar yaşanmıştır. Bu nedenle, yeni bir maaş hesaplama sistemine geçilmelidir” dedi.
Gösterge Sistemi Önerisi
Kazım Ergün, 2000 yılı öncesinde uygulanan gösterge sistemine geri dönülmesini savunarak, bu sistemin devam etmesi durumunda bugünkü eşitsizliklerin ve kök maaşlardaki kayıpların yaşanmayacağını belirtti. Ergün, “Gösterge sistemi uygulandığında, emekli olunan yıllar arasında maaş farkı olmayacak” diyerek, bu sistemin adaletin sağlanması için önemli olduğunu ifade etti.