Aizanoi Antik Kenti'nde Tiyatro İle Stadyum Restore Ediliyor

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil edilen Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde tiyatro ile stadyumun restorasyonuna başlandı.

24.06.2020-12:22 - (Son Güncelleme: 24.06.2020-12:21) Aizanoi Antik Kenti'nde Tiyatro İle Stadyum Restore Ediliyor

Kütahya merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil edilen ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde tiyatro ile stadyumun restorasyonuna başlandı.

Geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan ve yılda ortalama 60 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’nde, kazı ve alan araştırması 9 yıldır sürüyor.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Elif Özer, Roma dönemine ait 20 bin kişilik tiyatro ile bitişiğindeki 13 bin 500 kişilik stadyumun restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kütahyalı iş insanı Rıza Güral arasında sponsorluk protokolü imzalandığını söyledi.

Özer, "Kütahya Valiliğinin de desteğiyle çalışmalara başladık. Yaklaşık 6 yıl sürecek projeyle burayı Antik Çağ'daki görünümüne kavuşturmayı ve bölgeye daha fazla turist çekmeyi hedefliyoruz." dedi.

Projenin mimarı Yalın Pekvar ise "Bundan önceki dönemlerde bazı taşlar buradan götürülmüş. Biz burada dağınık durumda olan mermer ve kireç taşlarından oluşan yaklaşık 4 ton ağırlığındaki blokları önce vinçle bulunduğu yerden alanın dışına alacağız. Bu blokların ölçümünü yapıp envanterini çıkardıktan sonra hazırlayacağımız projeyle yerlerine koyacağız." diye konuştu.

Yeşil ile mavinin birleştiği antik kentin geçmişi MÖ 2000'li yıllara dayanıyor. Roma döneminde 80-100 bin kişinin yaşadığı bölgede bulunana amfi tiyatro ve stadyumun yanı sıra hamamlar, dünyanın ilk ticaret borsası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış 5 antik köprü, iki agora, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, su yolları, kapı yapıları da tarihe meydan okuyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal