Ağrı‘da, kış mevsiminin sert yaşanması nedeniyle sıcak yerlere göç eden arıcılar, kaliteli bal üretmek için tekrar aynı bölgeye geldiler.
Havanın elverişli olması nedeniyle Ağrı'ya gelen arıcılar, kaliteli bal üretmek için mesaiye başladı. Her sene nisan ve mayıs aylarında yaylalar ile akarsu yakınlarına kurmuş oldukları çadır ve barakalarda hayatlarını geçiren arıcılar, tüm çabalarını gösteriyor. Sabahın ilk saatlerinde gözlerini hayata açan arıcılar gecelerini gündüzüne katarak arılarla ilgilenip günlük bakımlarını yapıyor.
GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ARILARLA UĞRAŞIYORUM
Kovanları hijyenik bir şekilde yenileyip arıları steril bir ortamda tutan arıcılar, kaliteli bal üretebilmek için ailelerinden uzakta, teknolojiden yoksun, doğayla iç içe yaşam sürüyor.
Ağrı’daki arıcılar, yaylalarda ürettikleri balları sonbahar mevsiminde iç piyasada satarak aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Arıcı Cihan Altın, AA muhabirine arılarla alakalı birkaç bilgilendirmede bulundu.
KIŞ AYLARI ARICILIĞI ÇOK ZOR ETKİLİYOR
Altın kışın çok zorlu bir şekilde geçtiğini ve bu sorunun arıları kötü etkilediği için sıcak yerlere geçtiklerini bildirerek, ‘Yerli arıcıyım ve yeni sezonda bal üretmek için konaklamaya başladık. Biz gece gündüz demeden arılarla uğraşıyoruz ve bu yüzden işi sevmek lazım. Nakliye esnasında 'Arılarımızda zayiat var mı?' diye kovanları kontrol edeceğiz. Arkadaşlarımız ilkbaharda arıların temel ihtiyacı olan petek çerçeveleri yapıyor, onlara mum takacağız. Arının daha iyi ve hızlı yavru atabilmesi için mum hazırlayacağız. Şu anda katır tırnağı bitkileri açmış, biz buna polen deposu diyoruz. Aynı şekilde üçgül bitkisi ve benzerinde yabani korunga ilk açan bitkiler arasında yer alıyor. Bu bitkiler bizim için olmazsa olmaz bir fırsattır.’ ifadelerini kullandı.
BAL FESTİVALLERİ SATIŞLARI OLUMLU ETKİLEDİ
Altın, ilaçlamanın bulunmaması yüzünden bu bölgenin temiz hava koşullarına sahip olduğunu belirterek arıların kaliteli bal yaptığını söyledi. Valilik tarafından gerçekleşen bal festivallerinin satışları zirveye taşıdığını söyleyen Altın, ‘Şekersiz bal ürettiğimiz için koloni başına 15 kilogram bal alsak bizim için yeterlidir. Allah bereket versin. Burada 150 kovanımız var ve Tokat'tan gelecek kovanlarımız var.’ dedi.
‘YAĞMUR İYİ YAĞARSA BAL SEZONU DA İYİ OLACAK’
Bal kazancının en çok mevsimlerden etkilendiğini, mevsimin güzel olmasıyla gelecek olan balında lezzetli olmasını öne süren arıcı Bekir Demir ‘Harmanımızı kurduk ve elemanlarımız çalışmaya başladı. Mevsim iyiyse bizim bal getirimiz iyi olur. Toprak biraz yağmurunu aldı ama bundan sonra yağmur ihtiyacı var. Yağmur iyi yağarsa bal sezonu da iyi olacak’ şeklinde konuştu.