Ağladığımız Sırada Vücudumuzda Neler Oluyor?

Ağlamak, henüz tam olarak açıklanabilen bir süreç değildir; ancak ağlamanın sözsüz bir iletişim biçimi olduğu söylenmektedir. Ağladığımızda vücudumuzda bazı değişiklikler meydana geliyor. Peki bu değişiklikler nelerdir? Ağladığımızda vücudumuzda ne olur? Haberimizin devamında cevapları öğrenebilirsiniz.

23.02.2021-16:28 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-16:28) Ağladığımız Sırada Vücudumuzda Neler Oluyor?

Hüzün ya da mutlulukla beraber hislerimizin yoğun biçimde dışa vurduğu bir süreç olan ağlamak, esasen sosyal ilişkilerimizin güçlenmesini sağlıyor. Ağlama sırasında başka insanlarla kurduğumuz bağ, çok daha güçlü olabiliyor. Bu işin ruhsal ve sosyal boyutu, peki fiziksel anlamda ağlarken vücudumuzda neler olup bittiğini biliyor musunuz? 

BURUNDA DEĞİŞİM 

Ağladığımız sırada burnumuzda akma başlar. Bunun nedeni duygusal tepkilerin lakrimal bezlerini harekete geçirmesidir. 

Gözyaşları aslında burnumuza açılmakta olan gözyaşı kanalları üzerinden süzülür. Bu alanda mukozayla beraber karıştığı için burun akıntısı oluşur. Gözyaşları daha çok arttığında artık bu durumu kontrol etmek neredeyse imkansız hale gelir. Gözyaşları yanakları ıslatmaya başlamıştır bile.

NEFES

Diğer yandan ağlarken nefes alışverişlerimizde de değişimler yaşanır. Ağlama sırasında nefes kesik kesik olarak betimlenen bir biçime girer. Hıçkırıklarla beraber derin şekilde nefes alma uğraşı kesintiye uğrar ve nefesler kısalmaya başlar. Nefes alırken bazı kaslar daralıp aşağıya doğru hareket eder. Bu özellikle diyafram bölgesi için geçerlidir. Karın nefesinin alınması adına vücudun her şeyden önce rahat olması gerekir. 

Stresli dönemlerde vücut daha fazla göğüs solunumuna yönelir. Ağlamak, nefesin ritmini bozabilir ya da düzensiz hale getirebilir. Adeta boğulur gibi ağlayan insanlara derin nefes almaları önerilir. Ağlayan insanların çevresinde yer alan kişilerin bu konuda dikkatli ve yönlendirici olmaları gerekir. Ağlamak kalp atış hızını ve kan basıncını bir düzeyde düşürür. 

BOĞAZDA YUMRU HİSSİ 

Ağlamayı bastırdığınız durumlara, halk arasında boğaz düğümlenmesi denir. Hatta bu durum genelde, ‘Boğazımda bir yumru var’ şeklinde ifade edilir. Sempatik sinir sistemleri bu hissin oluşmasına yol açar. Teknik olarak bu his, ‘Globus Hissi’ olarak belirtilir. Bu durumun genel anlamda zararsız ve geçici olduğunu bilmelisiniz.  

Çok üzülmüş olduğunuzda ve ağladığınızda boğazınıza takılan o yumru kesinlikle sinir sistemiyle ilgilidir. Sempatik sinir sistemleri dışında otonom sinir sistemi devreye giriyor ve vücutta farklı tepkilerin doğmasına zemin hazırlıyor. Sistem, ‘Kaç ya da Kalarak Savaş’ adı verilen durum karşısındaki tepkinizi ölçüyor. 

Vücutta oksijenin artışı sağlanarak öfkeye ya da korkuya bir biçimde cevap veriliyor. Bu durum pek çok hayvanda da bu şekilde işliyor. Boğazınız ağlarken normalden çok daha fazla şekilde açılıyor. Bu da daha çok havanın içeri dahil edilmesi anlamına geliyor. Globus hissini, gırtlakta oluşan sabit kütle hissi olarak da söyleyebiliriz. Kişi boğazında adeta yabancı bir madde varmış gibi hissedebilir. Oysa bunun dengeleyici bir savunma mekanizması olduğunu unutmamak gerekiyor. Siz sakinleşmeye başladığınızda her şeyin yavaş yavaş normal akışına dönmeye başladığını göreceksiniz. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal