Açıkta Satılan Süt Zararlı mı?

Özellikle kemik sağlığı için süt, son derece değerli bir içecektir. Peki, günde kaç bardak süt içmek sağlık için faydalı? Açıkta satılan sütler ne kadar sağlıklı? Açıktan alınan sütü kaynatmakla mikrop kırılır mı? İşte detaylar…

22.02.2020-14:21 - (Son Güncelleme: 22.02.2020-14:00) Açıkta Satılan Süt Zararlı mı?

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, "IDF Dünya Süt Zirvesi" kapsamında açıklamalarda bulundu. İnsan dünyaya geldiğinde ilk karşılaştığı besinin süt olduğuna dair dikkatleri çeken Artık, "Bu insan yaşamı için çok önemlidir.” diye ekledi.

GÜNDE BİR BARDAK YETER

Prof. Dr. Nevzat Artık, “'Sütü hep çocuklar içer.' diye hep yanlış bir ifade var. Hayır. Süt, 7'den 77'ye herkesin tüketmesi gereken önemli bir gıda maddesidir. Ölçü verecek olursak günde bir büyük bardak, yani 250-300 mililitre tüketilmesi çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Artık, dünyada süt tüketiminin içme sütü üzerinden değerlendirildiğini ve Türkiye'de 2008'de kişi başına 26 kilogram süt tüketimi olduğunu, bu oranın şu anda 41 kilo 500 grama yükseldiğini kaydetti.

TÜRK İNSANLARI SÜTÜ SEVİYOR

Türk insanının süt ürünlerini yoğun şekilde tükettiğine işaret eden Artık, "Ürettiğimiz sütü nüfusa bölersek yıllık kişi başı 270 kilogram süt ve süt mamulü tüketiyoruz. Bu oranların başında 41,5 kilogram ile süt, 18 kilogram ile peynir ve 40 kilogramlık tüketimle ayran geliyor ve total olarak 270 kilogram süt ve süt mamulü tüketiyoruz. Bu da insanımızın süt ve süt mamulüne gösterdiği değeri gösteriyor," dedi.

AÇIK SÜTE DİKKAT!

Nevzat Artık, zaman zaman medyada yer alan sütle ilgili tartışmalara da değinerek "açık süt" diye ifade edilen gıdanın sokaklarda kamyon arkalarında satılan ürün olduğunu dile getirdi. Sütün çok hızlı bozulduğunu ve bunun önüne geçmek için birçok tedbir alındığını anlatan Artık, "Son zamanlarda bu tip satılan sütler nedeniyle insanlar brusella hastalığına yakalanmaktadır. Kapalı süt dediğimiz ambalajlı sütlerde, pastörizasyon ve yüksek sıcaklık uygulaması oluyor. Pastörizasyon da 72 derece, yani tüberküloz mikrobunun ölmesi için 7 ila 12 saniyede yapılıyor." diye ekledi.

SOKAK SÜTÜYLE AYNI DEĞİL!

Sokak da satılan sütlerin dışında bir de hastalıktan ari işletmelerden alınan ve pastörize edilen sütlerin olduğunu aktaran Nevzat Artık, bu ürünlerin soğuk zincirle işletmelere geldiğini de söyledi.

Burada da yapılabilecek en küçük hatanın ürünü bozup olumsuzluklara neden olabileceğini dile getiren Artık, vatandaşların açık sütle hastalıktan ari işletmelerden gelen sütün birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını şöyle tamamladı:

"Son zamanlarda hastalıktan ari süt de sokak sütü olarak adlandırılıyor. Bu doğru değildir. Hastalıktan ari süt işletmesinden alınan sütlerde bile soğuk zincirde problem varsa sorun çıkar. Açık sütlerde zaten öyle şeyler çıkıyor ki... Şöyle söyleyeyim normalde mililitrede 100-200 bin mikroorganizma çıkması gerekirken açık sütlerde bazen mililitrede 5 milyon organizma oluyor. Yani içerisinde uygun olmayan mikroorganizmalar da var. Bazıları 'Efendim kaynatılıyor, kaynatılınca geçer' diyor. Bazı organizmalar kaynatılınca da elemine edilemez."

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal