Abdigör köftesi, içinde bulundurduğu birçok malzeme ile oldukça lezzetli bir köfte çeşididir. Yapımı biraz zahmetli olan abdigör köftesinin lezzeti tam bir şölen havası yaratır. Peki, abdigör köftesi nasıl yapılır? İşte püf noktaları ile abdigör köftesi…
SARAY MUTFAĞININ DİYET KÖFTESİ
Abdigör köftesi için gerekli olan malzemeler:
- 1 kg dana bonfile
- 2 adet yumurta
- 1 adet soğan
- 2 çorba kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
Abdigör köftesinin garnitür için gerekli malzemeler:
- 2 adet patlıcan
- 250 gram sivri biber
- 1 bağ maydanoz
- 1 kg domates
ABDİGÖR KÖFTE NASIL YAPILIR?
- Bonfileler, taş üzerinde tahta tokmak ile 25 dakika sinir ve yağları ayrılacak bir şekilde dövünür.
- Bonfileye 2 tatlı kaşığı tuz eklenerek 25 dakika daha dövülür.
- Dövme işlemi tamamlandıktan sonra, macun kıvamına gelen ete, ince kıyılmış soğan, karabiber, toz biber, yumurta ve un eklenerek yoğurulur.
- Diğer tarafta da geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su ilave edilir ardından da 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. Kaynamaya yakın suya 1 paket toz bulyon ilave edilir.
- Köftelik malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak ıslak el ile şekil verilir ve köfteler suya atılır. Tencerenin kapağı kapatılarak 20 ila 25 dakika kadar harlı ateşte pişirilir.
- Köftelerin pişmesinin ardından suyu süzülür. Köfteler, tereyağında kavrulur. Sunum için servis tabağında pilav havuz şeklinde açılır ve üzerine köfteler bırakılır.
- Diğer tarafta daha önceden hazırlanarak, kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış 50 gram tereyağında sote edilmiş domates sosu eklenir.
- Abdigör köftesi garnitür ile süsleyerek servis yapılır.
ABDİGÖR KÖFTESİNİN HİKAYESİ
Abdigör köftesi, İshak Paşa'nın 1634-1680 yılları arasında yaşayan ve kör olduğu için 'Kör Abdi' olarak anılan babası Çolak Abdi Paşa'nın midesindeki rahatsızlığın artması nedeni ile sarayın aşçıları tarafından hazırlanmaktaydı. Anadolu mutfağının bilinen en eski ve lezzetli diyet yemekleri arasında yer alan abdigör köftesi Doğubayazıt'ın geleneksel mutfağı ile özdeşleşti.