Münbiç için Türkiye ile Amerika arasında işlev kazandırılan ilişki birliği, Washington’un Ankara’dan PKK'ya dair bilgi toplama çabasına yönelik oldu. PYD'yi PKK'nın bir kolu olarak kabul görmeyen Amerikalılar, Türkiye'nin PKK’lı teröristlere ilişkin hazırladığı yeni isim listesinin peşine düştü. Yeni 50 terörist isminin bulunduğu bilgisi listeyi yetkililerden edinmeye çalışan ABD’nin söz konusu talebi reddedildi. Washington’un yeni listede kimlerin olduğunu öğrenme gayesini değerlendiren yetkililer, ABD’nin, PKK'ya zarar gelmemesi için listenin üzerinde durduğu düşünüldü.
ASIL NEDEN ANLAŞILDI
Ankara’nın uyarılarını kaideye almayan Suriye ve Irak'ta teröristlerle işbirliğini sürdüren ABD'nin merakı geçtiğimiz ay iki ülke arasındaki problemlerin giderilmesi için kurulan ortak sistem toplantısında ortaya çıktı. Müsteşar yardımcılığı düzeyindeki toplantılarda terörün finans kaynaklarının önlenmesi hususunda Türkiye'nin attığı adımlar konuşuldu. FETÖ, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Orta Doğu, ABD ve AB ülkelerindeki faaliyetlerinin de incelendiği görüşme sırasında ABD’den gelen yetkililer Türk Dışişleri heyetine, "PKK ve DEAŞ'ın hareketlerini önleme konusunda yardım etmek istiyoruz" dediği öğrenildi. Fakat Amerikalıların amacının Türkiye’ye amacının yardım olmadığı kısa sürede gün yüzüne çıktı. ABD'lilerin yardım perdesi altında Türkiye'nin belirlediği yeni terörist listesine ulaşmaya çalışıldığı öğrenildi.
LİSTEYİ ALAMADILAR
Amerikalı yetkililer görüşmede, Türkiye tarafının önemli düzeyde olduklarını belirlediği, terör örgütü üst yapısındaki 50 yeni isimle ilgili listenin kendilerine verilmesini istedi. Bu teklife dikkatli yaklaşan yetkililer, söz konusu listeyi ABD ile paylaşmadı. ABD'nin isteiğinin masum olmadığına vurgu yaparken, Washington'un bu teklifinin teröristleri korumanın bir başka şekli olduğunu vurguladı. Ankara eğer 50 kişilik listeyi PKK'nın koruyucusu ABD'ye verseydi, onlar teröristleri aklamak için haklarında 'terör'den değil, 'uyuşturucu'dan işlem yaparak ve uyuşturucu listesine soktuğu kişileri 'terör' bağlantılı göstermeyecekti. ABD yasalarında 'uyuşturucu' suçunun, 'terör' suçuna göre daha masum bir suç grubu sayıldığını hatırlatıyor.
TEMAS HATTI BEKLEMEDE
ABD'nin, Ankara’nın belirlediği 50 öemli kişiyi dünyaya 'terörist' olarak değil, 'uyuşturucu kaçakçısı' olarak gösterip terör örgütlerine sağladığı desteği örtme gayretinde olduğu da dile getiriliyor. ABD Hazine Bakanlığı 2008 yılında PKK elebaşıları Murat Karayılan, Ali Rıza Altun ve Zübeyir Aydar'ı 'Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçısı' ilan etmiş fakat bu isimleri 'aranan teröristler' kategorisine dahil etmemişti. Öte yandan Washington ile Ankara arasında PKK işgalindeki Münbiç konusunda oluşturulan temas hattı 'beklemeye' alındı. ABD'nin görevden alınan eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson döneminde başlatılan çalışma grubu görüşmeleri, Washington'da yeni bakan göreve başlayana kadar yapılmayacak. Yetkililer, Tillerson'un yerine atanan eski CIA Direktörü Mike Pompeo resmen göreve başlayana kadar Münbiç konusunda temasın kesik olacağına bildiriyor.
Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.