Avrupa Birliği (AB), dünya genelinde etkili olan Covid-19’tan çıkarılacak dersler ve coronavirüsün nasıl oluştuğunun "bağımsız ve ayrıntılı" olarak araştırılmasını istiyor.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Virginie Battu-Henriksson, AB yetkilileri ve üye ülkelerin 18 Mayıs'ta yapılacak Dünya Sağlık Asamblesi'nde yeni tip coronavirüsle ilgili bir tasarıya destek vereceğini duyurdu.
Tasarının global olarak yeni tip coronavirüse karşı yürütülen mücadele kapsamında yapılanların gözden geçirilmesini ve gerekli derslerin alınmasını amaçladığını kaydeden Sözcü Battu-Henriksson, "Tasarı Birleşmiş Milletler nezdinde kapsamlı ve eşgüdümlü bir tepkinin önemine işaret ederken uluslararası dayanışma ve iş birliğini de öne çıkarıyor" diye konuştu.
Tasarıyla ilgili yürütülen müzakerelerin sürdüğünü vurgulayan Battu-Henriksson, "Tasarı aynı zamanda uluslararası mücadeleden edinilmesi gereken derslerin bağımsız bir şekilde incelenmesini destekliyor" ifadelerini kullandı.
Battu-Henriksson, coronavirüsün ortaya çıkışının ayrıntılı bir şekilde soruşturulmasının ise yetkililerin "bilgiye dayalı kararlar" almalarını sağlayacağını kaydederek bilimsel araştırmaların da ileride benzer bir sağlık krizinin engellenmesine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.
Öte yandan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransız bir gazeteye yaptığı açıklamasında, bahsi geçen tasarının virüsün hangi şartlar altında ortaya çıktığının daha iyi anlamak için fırsat vereceğini dile getirmişti.
Temsilci Borrell, "Bence, Çin ve ABD arasındaki rekabeti şiddetlendiren birbirini suçlama sarmalından bağımsız bir şekilde ne olup ne bittiğini incelememiz gerekiyor” diye konuşmuştu.